'Kind wordt dommer van spelen met skippybal': Zeeuwse leerlingen maken fake news

Verzin opvallend nieuws en laat het in een video lijken alsof het écht is. Dat was de opdracht voor Zeeuwse leerlingen tijdens het project Make a Fake. Doel van het project is om leerlingen bewuster te maken van nepnieuws. Havo 3-leerling Sophie Teunissen (14) van het Pieter Zeeman College in Zierikzee maakte een filmpje waarin ze ons doet geloven dat kinderen dommer worden nadat ze met een skippybal hebben gespeeld.
Make a Fake
De leerlingen op het podium tijdens Make a Fake met YouTuber Dylan Haegens © Omroep Zeeland
De leerlingen van verschillende Zeeuwse middelbare scholen kregen drie minuten om een fake-video te maken. Teunissen werd door het maken van de video met haar neus op de feiten gedrukt: "Er gaat over social media best wel veel nepnieuws rond en ik checkte nooit bronnen als ik iets las. Door het project let ik beter op wat ik lees en geloof ik niet zomaar alles. Ik check nu veel vaker de bronnen. Straks lees ik iets wat niet waar is en geef ik dat door aan anderen, dat wil je niet."
Ze vond het nog best lastig om een neponderwerp te verzinnen en dat vervolgens als echt nieuws te laten lijken: "Dat is natuurlijk best wel raar. Het was wel moeilijk om iets te bedenken wat echt moet lijken, maar eigenlijk nep is." Toch lukte dat. Haar groepje verzon het idee met de skippybal, een ander groepje uit haar klas laat de kijker geloven dat je van een bezoek aan een film onder hypnose kunt raken.

Nepkrantenartikelen

Ideeën genoeg dus, maar vervolgens moet dat idee ook nog (nep)realiteit worden. Sophie ging samen met acht klasgenoten aan de slag om het idee tot leven te brengen: "We laten een journalist aan het woord. Die brengt het zo echt mogelijk over. Ook hebben we nepkrantenartikelen gemaakt en die erin gestopt. Verder laten we een dokter-wetenschapper met moeilijke woorden uitleggen hoe het komt. We hebben dus alles eraan gedaan om het echt te laten lijken."
De fakevideo's zijn nu nog niet te zien, want ze worden vandaag om 13.30 uur in Cinema Middelburg en om 19.00 uur in het Ledeltheater in Oostburg getoond. In het laatstgenoemde theater kan ook publiek gratis komen kijken.