Tamara weet hoe ernstig het personeelstekort is, zij moest haar winkel verschillende keren sluiten

'Personeel gezocht', 'Kom jij bij ons werken' en 'Ben jij de avontuurlijke topper die wij zoeken?'. Het is een greep uit de affiches die verschillende winkels hebben hangen. Er is een schreeuwend tekort aan winkelpersoneel en dat zorgt er soms voor dat winkeliers besluiten hun zaak maar dicht te laten.
Tamara moest haar winkel af en toe sluiten vanwege personeelstekort
Eén van de ondernemers die dit besluit moest nemen, is Tamara Bosman. Haar zeepwinkel aan de Nieuwe Burg in Middelburg heeft ze al verschillende keren gesloten moeten laten.

'Ik heb maar twee handen'

"Het seizoen begint en we komen net uit coronatijd. Dan wil je weer knallen, maar gaat het niet omdat personeel moeilijk te vinden is. Dat is gewoon echt zuur", legt ze uit. Boven haar winkel runt ze ook nog een schoonheidssalon. "Ik heb maar twee handen en kan niet overal tegelijk zijn. Als je dan boven aan het werk bent en weet dat er beneden geen klanten kunnen komen is dat heel erg balen."
Tekort winkelpersoneel Middelburg
Tamara Bosman in haar winkel in Middelburg © Omroep Zeeland
Bosman denkt dat jongeren niet meer zo staan te springen om elke zaterdag te werken. "Dat is wat ik de afgelopen tijd veel terug hoorde van moeders die hier in de winkel kwamen. Dat hun dochters het fantastisch zouden vinden, maar het feit dat ze elke zaterdag zouden moeten komen werken hen tegenhield."
Uit de laatste cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat er in Zeeland vierhonderd vacatures openstaan voor winkelmedewerkers. In de gehele detailhandel ligt dat getal nog hoger, bijna zeshonderd openstaande vacatures.
Om jongeren - maar ook ouderen zijn welkom - over de streep te trekken heeft ze het loon wel iets verhoogd. "Maar ik ben een kleine ondernemer, dus op een gegeven moment houdt het op. Dan hou je zelf niks over. Verder ben ik flexibel met vrije dagen, voor als mensen een feestje of iets dergelijks hebben."

Het blijft puzzelen

Ondanks dat ze net een nieuwe kracht heeft aangenomen, blijft het puzzelen om elke dag haar winkel te openen. Op zaterdag zit ze nog met een probleem: "Om de zaterdag heb ik niemand. Daarom sta ik er nu zelf. Zaterdag is onze beste dag, dus dan ga ik koste wat het kost open. Da's nu eenmaal het leven van een ondernemer."