Terneuzen geen voorstander van bevolkingsonderzoek PFAS

Het gemeentebestuur van Terneuzen is geen voorstander van een bevolkingsonderzoek naar PFAS in het bloed van Zeeuwen. "Het brengt onze inwoners niks", aldus wethouder Laszlo van de Voorde. De roep om een bevolkingsonderzoek klinkt uit andere hoeken al langere tijd. GGD Zeeland krijgt binnenkort advies van landelijke experts over de noodzaak van een dergelijk onderzoek.
Pim PFAS
Bij een bevolkingsonderzoek zou bekeken worden of er PFAS in het bloed zitten © Omroep Zeeland
Van de Voorde is bang dat een bevolkingsonderzoek onnodige angst zou zaaien: "Mensen alleen vertellen dat hun PFAS-waarden te hoog zijn en vervolgens je handen er vanaf trekken, daar heb je niks aan." Vooral de langdurige, en ingrijpende gevolgen van een onderzoek worden onderschat volgens de wethouder: "Dat is een enorme organisatie die je dan optuigt, voor jaren en jaren. We moeten kijken wat het hogere doel is dat je ermee wil dienen. Daarvoor heb je de landelijke overheid nodig die het volledig ondersteunt."

Geen behandeling mogelijk

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid liet eerder deze week weten dat een bevolkingsonderzoek lang duurt en dat het niet mogelijk is om op individueel niveau te voorspellen wat de gezondheidseffecten van die resultaten zouden zijn. "Ook is er geen behandeling mogelijk om PFAS uit het lichaam te verwijderen", schreef hij. "De minister volgt het advies van de experts van het RIVM. Die zijn daar niet eenduidig over", zegt Van de Voorde daarover.
Raadslid Jean-Paul Casteleijn van SP ziet het nut er wel van in en vindt dat Zeeland prioriteit zou moeten hebben, als er een bevolkingsonderzoek komt: "Wij zitten in een regio met een verhoogd risico door de bedrijven die hier zitten. Als we weten wat de bloedwaarden zijn, kunnen we een soort van 0-meting krijgen."