Zeeuw schrijft boek over Kijkshop: 'Het was natuurlijk een rare winkel met die vitrines'

Vitrinekasten, koopbonnen, de Bic pen aan het kettinkje, wachten tot het luik open gaat... iedereen heeft wel herinneringen aan de Kijkshop. Een winkel die al jaren dicht is en waar Hans Corbijn uit Oostkapelle lange tijd werkte. Als werknemer riep hij al: 'Ik ga er ooit een boek over schrijven' en dat is gelukt. Zijn boek Kijkshop, opkomst en ondergang van het vitrineconcept werd vandaag in Middelburg gepresenteerd.
Kijkshop boek
Hans Corbijn met zijn boek over de Kijkshop © Omroep Zeeland
Corbijn begon zijn carrière als assistent-filiaalmanager bij de Kijkshop in Middelburg. Hij was trots dat hij er werkte. Met maar drie medewerkers was het doorpoten, maar runden ze de hele zaak. "Je deed het echt samen, zoveel mogelijk omzet genereren en daardoor andere filialen verslaan. We waren echt trots."

'Binnen een maand was er een miljoen'

Corbijn verhuisde naar andere filialen, zoals Vlissingen en Goes. Ook werd hij lid van de ondernemingsraad en het districtsmanagement. Daardoor maakt hij mooie periodes mee, maar vooral de laatste tijd bij de Kijkshop is hem bijgebleven. Volgens Corbijn gebeurden er veel schimmige dingen en werd er van alles verzonnen.
"In 2017 was er een crowdfundactie om de Kijkshop te redden. Iedereen dacht; dat lukt toch niet. Maar binnen een maand was er een miljoen. Achteraf blijkt het om geld te gaan van investeerders, want er werd eigenlijk maar een paar duizend euro opgehaald."
Kijkshop koopbon
De plek om de koopbon in te vullen © ANP
In het 118 pagina's tellende boek is een groot gedeelte van de geschiedenis van de winkelketen vastgelegd. Door zijn functies bijvoorbeeld als lid van de ondernemingsraad, kon Corbijn beschikken over veel documenten. Volgens hem is het verhaal daardoor veelzijdig. "Ik heb niet de intentie om negatief te doen, maar wel het complete verhaal te vertellen. En dat is volgens mij wel erg gelukt."

Smeuïge verhalen

Ook staat het boek vol persoonlijke verhalen die Corbijn allemaal meemaakte. "Daardoor wordt het allemaal wat smeuïger." Dat het onderwerp leeft, merkt de schrijver aan een oude koopbon die hij kreeg vlak voor de presentatie. "Die was van een mixer uit 1992. Ik heb zelf ook alle pakbonnen nog liggen, waaronder die van de aankoop van een typemachine in 1979. Mooi hoor."
Het verhaal van Hans Corbijn
In 1973 werd het eerste filiaal van Kijkshop geopend in Den Bosch door Jan Beckers. In de hoogtijdagen van de Kijkshop waren er vier filialen in Zeeland: Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen. Op 22 januari 2018 werd bekendgemaakt dat alle filialen gesloten zouden worden. Een dag later werd het faillissement aangevraagd. Hiermee verloren vierhonderd medewerkers hun baan.