'Onze' bultrug heeft Zeeland verlaten

Het lijkt erop dat de bultrug die de afgelopen weken regelmatig werd gespot langs de Zeeuwse kust onze provincie heeft verlaten. Voor Noordwijk en Texel is de afgelopen twee dagen een bultrug gesignaleerd. SOS Dolfijn bevestigt dat het zeer waarschijnlijk om 'onze' bultrug gaat.
'Geweldig!' In mei zag visser Lourens de bultrug bij Westkapelle
SOS Dolfijn heeft het dier de afgelopen weken nauwlettend gevolgd. Vandaag is de bultrug nergens meer gespot, wat opmerkelijk is gezien de drukte op het water door het mooie weer, laat de stichting weten. "Dat zou goed kunnen betekenen dat de bultrug nu verder uit de kust zwemt of zelfs richting Schotland onderweg is", laat Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn weten.

'Zomaar in mijn achtertuin. Geweldig!'

In mei maakten we kennis met de bultrug, toen visser Lourens Janisse het dier spotte voor de kust van Westkapelle. Janisse zat met een maat in een rubberbootje, toen ze de bultrug hoorden ontluchten. "Toen we er naartoe gevaren waren, kwam hij steeds dichterbij", vertelde hij toen. De walvis gaf ze een bijzondere show, door sprongen uit het water te maken.
Bultrug bij Nieuwvliet
De bultrug bij Nieuwvliet © Marcel Klootwijk
Begin juni dook de bultrug op voor de grens van België, een week later was-ie in de Westerschelde. Toen meldde SOS Dolfijn dat het dier magerder leek te worden, maar de stichting maakte zich geen erge zorgen. "Walvissen zijn pittige dieren, die kunnen goed herstellen. Hij is actief, we hopen dat het goed afloopt en dat-ie weer terug naar de Noordzee zwemt", zei Van den Berg van SOS Dolfijn toen.

Zeldzaam, maar niet uniek

Het is zeldzaam dat bultruggen bij onze provincie in de buurt zwemmen, maar niet uniek. "Bultruggen zijn de Noordzee aan het ontdekken", vertelt Jaap van der Hiele van Reddings Team Zeedieren. "Een paar jaar geleden hadden we er eentje bij Vlissingen-Oost. En ook een keer eentje in de Oosterschelde. Ze kunnen goed zwemmen in ondiep water, dus deze bultrug is niet in gevaar."