Stichting Schone Polder: Rechter moet komst grond voor stranddorp Waterzande tegenhouden

Stichting Schone Polder wil dat de Raad van State de komst van ruim 1,5 miljoen kubieke meter grond uit Antwerpen naar Perkpolder voorlopig tegenhoudt. Projectontwikkelaar Wim van den Abbeele wil vanaf augustus schepen met baggerspecie laten aanvoeren voor het stranddorp Waterzande dat over de Westerschelde heen moet gaan kijken.
Waterzande
Waterzande wil ruim 1,5 miljoen m3 grond aanvoeren © Omroep Zeeland
Het is het zoveelste wapengekletter tussen Waterzande en Schone Polder. Die laatste wilde dat Hulst de komst van de grond zou verbieden, totdat duidelijk was dat er geen verontreiniging in zou zitten, en dat de voorgenomen ophoging van de Westelijke Perkpolder veel minder hoog zou worden dan de acht tot tien meter die Waterzande nu wil.

'Grond is schoon', zegt de projectontwikkelaar

Hulst heeft negatief gereageerd op het verzoek van de stichting en daarom wil die nu de zaak voorleggen aan de Raad van State. Want ondanks dat de projectontwikkelaar bezweert dat de grond schoon is en dat baseert op een aantal certificaten, vindt de advocaat van Schone Polder, Rogier Hörchner, dat er van alles mis is. Uit onderzoek van dagblad Trouw en Omroep Zeeland bleek dat er volgens de certificaten PFAS in de grond zat, maar in dermate kleine hoeveelheid dat de grond gebruikt mag worden.
Advocaat Perkpolder
Advocaat Schone Polder, Rogier Hörchner © Omroep Zeeland
De advocaat zegt aan te kunnen tonen dat andere documenten wel degelijk verontreiniging in de grond vermelden. Hij baseert zich daarbij op een rapport van ingenieursbureau Antea. Ook zegt Hörchner dat de plannen van Waterzande om een stranddorp te bouwen tegen de dijk van de Westelijke Perkpolder aan, helemaal niet mag volgens het bestemmingsplan.

Zaak behandelen voor 21 juli

Verder vindt Schone Polder dat er eerst een alternatieve weg moet worden aangelegd, omdat die langs de Zeedijk verdwijnt. De bereikbaarheid van de camping van één van de bestuursleden van Schone Polder, wordt op die manier ernstig aangetast, volgens Hörchner. Hij vraagt of de Raad van State voor 21 juli de zaak wil behandelen, omdat het transport in augustus gaat beginnen.