Coalitie Reimerswaal alsnog rond: omstreden genderpassage blijft erin

SGP en Leefbaar Reimerswaal vormen samen de nieuwe coalitie van Reimerswaal, met elk twee wethouders. Voor de afgehaakte PvdA komt geen nieuwe partij in de plaats. Beide coalitiepartijen houden vast aan het al eerder opgestelde bestuursakkoord. De passage over diversiteit en genderneutraliteit blijft ongewijzigd.
Wethouders Reimerswaal
Partijleiders Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal) en Maarten Both (SGP) © Omroep Zeeland
SGP krijgt twee fulltime wethouders, voor LR komen één voltijds en een deeltijdwethouder.

Passage genderneutraliteit blijft

De passage over diversiteit en genderneutraliteit blijft ook in het nieuwe akkoord staan: 'Al onze werknemers en inwoners mogen rekenen op gelijke behandeling, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke status. We gaan respectvol om met diversiteit. Ook verschillen tussen man en vrouw mogen er zijn. We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen.'
Voor de PvdA was deze passage, en met name de interne verdeeldheid over de uitleg van de laatste zin, reden om uit de coalitie te stappen. SGP en Leefbaar Reimerswaal zien echter geen aanleiding om de zinnen te schrappen.

Geen nieuw akkoord

Hoewel de PvdA is afgehaakt, zien beide partijen geen aanleiding om een geheel nieuw akkoord te schrijven, omdat het bestaande document volgens hen voldoende draagvlak vindt in de raad. "Alle partijen hebben op een constructieve manier hun speerpunten kenbaar gemaakt", aldus Maarten Both (SGP).

Podium Reimerswaal

Wat verandert, zijn de subsidies aan cultuurcentrum Podium Reimerswaal. Die worden afgebouwd, volgens Both en partijvoorman Marien Weststrate (LR). Daarnaast liggen er volgens hen andere belangrijke taken: de armoedeaanpak en de bouw van 300 nieuwe woningen.

Wethouders

Van de wethouderskandidaten zijn alleen Maarten Both (SGP) en Nico van der Hoest (LR) bekend. Volgende week is duidelijk wie de andere twee zijn. De coalitiepartijen hebben de overige raadsfracties vrijdagmiddag ingelicht over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat. Het is de bedoeling dat het nieuwe college dinsdag 12 juli in een extra raadsvergadering wordt beëdigd.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.