Van Anrooij komt centimeters te kort voor Nederlandse titel

Wielrenster Shirin van Anrooij (20) uit Kapelle heeft bij het Nederlands kampioenschap in Drenthe de zilveren medaille gewonnen. De renster van Trek-Segafredo moest om het goud sprinten tegen Riejanne Markus van Jumbo-Visma, maar werd in de laatste meters op de VAM-berg geklopt.
wielrennen Shirin van Anrooij Riejanne Markus
Shirin van Anrooij (l) wordt geklopt door Riejanne Markus in de sprint © ANP
"Ik reed heel sterk vandaag", vertelde Van Anrooij na afloop tegen de NOS. "Dit is heel zuur. Ik kwam er in de slotfase niet meer over heen", aldus de Bevelandse renster, die eerder dit jaar bij het wereldkampioenschap veldrijden voor beloften in de Verenigde Staten ook genoegen moest nemen met het zilver.
Van Anrooij kwam in de slotfase van de wedstrijd samen met Riejanne Markus op kop te rijden. Van Anrooij werd door Markus gedwongen om het kopwerk te doen. "Ik moest wel, anders waren we niet voorop gebleven."
Het is voor Van Anrooij de eerste keer in haar carrière dat ze bij de profs een medaille wint op het Nederlands kampioenschap.
Shirin van Anrooij
Shirin van Anrooij tijdens het NK op de weg in Drenthe © ANP
Van Anrooij was de hele dag actief in de wedstrijd over 124 kilometer. Eerder in de wedstrijd maakte ze al deel uit van een kopgroep van acht rensters, die een voorsprong van maximaal twintig seconden op het peloton had. Van Anrooij en haar medevluchters werden ingerekend.
In de finale van de wedstrijd kwam Marianne Vos alleen op kop te rijden. De meervoudig nationale kampioene bouwde een ruime voorsprong van veertig seconden op, maar de renster van Jumbo-Visma werd ingelopen.

Van Anrooij en Markus voorop

Met nog tien kilometer te gaan reed Van Anrooij weg bij het peloton, gevolgd door Riejanne Markus van Jumbo Visma. De voorsprong liep op tot ongeveer twintig seconden, met nog drie kilometer te rijden. De achtervolgers kwamen terug tot ongeveer tien seconden. Bij de laatste klim op de VAM-berg kwam het peloton niet meer veel dichterbij. Het kwam aan op een eindsprint tussen Van Anrooij en Markus, die in het voordeel van Markus uitpakte.