Zeeuwse Nationale Reserves gaan los aan het Veerse Meer

Veel camouflagekleuren rond het Veerse Meer vandaag. Zo'n 80 Zeeuwse reservisten kregen een vol programma aan oefeningen voorgeschoteld. Vooral teamwork stond op de agenda.
Zeeuwse Nationale Reserves gaan los aan het Veerse Meer
Terwijl naast een outdoorbedrijf de uniformen uitgaan omdat er in het water moet worden gewerkt, staat een groepje reservisten een stukje verder klaar om met twee palen, emmers, touw en een groot vat een oefening uit te gaan voeren. Het groepje oogt serieus, want al lijkt het misschien op een padvindersoefening, zo voelen de reservisten het niet.
Gewapend met een kruk slaat sergeant-majoor Jolanda Burgs de militairen gade. "Ik wil wel meedoen, maar ik herstel nog van een blessure", zegt ze, "Het is jammer, want ik heb de oefeningen bedacht." Dus houdt ze vandaag het overzicht.
Militairen
Zeeuwse reservisten werken samen aan het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Vier keer per jaar oefenen de Zeeuwse reservisten, die gestationeerd zijn in Ritthem, en ze komen uit alle hoeken van de maatschappij volgens Burgs: "Er zijn studenten, ondernemers en mensen met een kantoorbaan." De reservisten helpen bij het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied, maar worden ook ingezet bij rampen.

Oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne verandert volgens Burgs weinig aan de belevingswereld van de reservisten. "Of er nu oorlog is of niet, wij blijven het Nederlands grondgebied beveiligen", zegt Burgs, "Maar we merken wel dat het bij aanmeldingen meespeelt. Nieuwe reservisten zijn door de oorlog bewust van het feit dat ze hier een steentje kunnen bijdragen, wanneer dat nodig is."
En wat dat betreft kan de Zeeuwse afdeling van de reservisten wel een boost gebruiken, volgens Burgs: "We hebben nu ongeveer tachtig militairen, maar dat zouden er rond de honderdvijftig moeten zijn. We hopen dat er de komende tijd flink wat aanmeldingen komen."