Feyenoord maakt na 101 jaar Yerseke kennis met 'Volan Yese Por'

Wat vorig jaar niet kon, werd dit weekend even goed ingehaald. Want eigenlijk stond het jubileumfeest ter ere van het honderdjarig bestaan van de voetbalvereniging Yerseke al voor vorig jaar op de planning, maar vanwege corona ging dat niet door. Een receptie, toernooi en als hoogtepunt een wedstrijd tegen Oud Feyenoord waren de onderwerpen van het feest.
Feyenoord maakt na 101 jaar Yerseke kennis met 'Volan Yese Por'
Op 2 juli 1921 werd in Yerseke de voetbalclub opgericht en dit jaar klinkt het al 101 jaar 'Volan Yese Por' aan de zijlijn op sportpark Cleijn Moercken. Wat het betekent: "Gewoon vol erop klappen betekent het eigenlijk", vertelde Yerseke-fenomeen Arjen de Koeijer vorig jaar al. "Letterlijk is het: Keiharde Yerseke Power."

Typisch Yese

Het duurt dan ook niet lang voordat we het voor het eerst horen langs de zijlijn waar het verenigingstoernooi wordt gespeeld. "Volan Yese Por, dat is echt typisch voor Yerseke", zegt een man met een kotter in zijn oor. "Er wordt veel georganiseerd", zegt een dame die altijd speelde in het vrouwenteam. "Veel leuke feestjes gehad, de gezelligheid, dat is ook typisch voor hier. Het is gewoon een hele leuke club."
Het bier stroomt al vroeg rijkelijk en dan moet het hoogtepunt van deze dag nog beginnen. Voetballen tegen een aantal oudgedienden van Feyenoord. Eén van de organisatoren van het jubileumfeest, André Visser, mag ook meedoen tegen de Rotterdamse club. "Ja, ik ben fan en mag straks samen met mijn zoon op het veld staan. Dat is toch mooi."
De selecties van Yerseke en Oud Feyenoord
De selecties van Yerseke en Oud Feyenoord © Omroep Zeeland
Even na zevenen staat er een mix van spelers uit alle seniorenelftallen van Yerseke op het veld tegen spelers als Ali Boussaboun, Leonardo II, Glenn Loovens en Orlando Engelaar. Eén van de iconische spelers uit de jaren '90 van Feyenoord zorgt voor de openingstreffer: Mike Obiku kopt knap raak na een voorzet van Gill Swerts. In de tweede helft lopen de bezoekers uit naar een 0-4 zege.
Maar dat deert niemand die vanavond naar de voetbalvereniging is gekomen. De eerste klanken van de muziek klinken al in de kantine als gelegenheidsaanvoerder en Feyenoord-fan Visser het veld afloopt. "Ik heb er super van genoten", zegt Visser met een glimlach op zijn gezicht. "Nou gaan we lekker om een pintje en een feestje vieren."