Oude stadsmuren duiken op in Sas van Gent: 'Wat we nu zien, is echt wel een heel uniek stuk'

Bij werkzaamheden aan het riool in Sas van Gent is een unieke vondst gedaan. Oude stadsmuren die dateren uit 1644 werden tijdens het plaatsen van nieuwe rioleringsbuizen aangetroffen. Het zijn muren die ooit bij de vesting van Sas van Gent hoorden. Voor Theo Sarneel van de Heemkundige Kring Sas van Gent iets om heel enthousiast van te worden: "Wat we nu zien, is echt wel een heel uniek stuk."
De opgravingen van het oude Sas van Gent aan de Kerkhoflaan
De opgravingen van het oude Sas van Gent aan de Kerkhoflaan © Heemkundige Kring Sas van Gent
"Een stukje geschiedenis komt weer boven de grond te liggen", vervolgt Sarneel. Alles wat nu wordt aangetroffen, wordt in kaart gebracht: "Het gaat om een kruitkamer uit het Hollandse verdedigingswerk uit de zeventiende eeuw. Alles wordt nu in kaart gebracht en bewaard. Er zijn bijvoorbeeld ook nog beenderen en botten gevonden."

Spannende dag

Vandaag is een spannende dag voor Sarneel: "Wat we hopen, is dat we ook nog onderdelen terugvinden van de oude, Spaanse bastionering. Dat zou heel uniek zijn, want dat hebben we nog nooit eerder gezien. Op de kaart en tekeningen hebben we op dezelfde locatie gezien dat daar de verdedigingswerken van de Spanjaarden lagen. Daarvan hopen we nog een klein stukje te vinden, dat zou mooi wezen."
Of dat ook echt gaat gebeuren, is nog even de vraag: "Uiteindelijk zal je toch ook een keer op een bodem terechtkomen, waar je niet verder kan. En dan zullen we moeten accepteren dat het niet opengebroken kan worden."

Opgraving verdwijnt weer

Uiteindelijk zal het grootste deel van de vondst weer verdwijnen onder de grond: "Wat er nu gevonden is, ligt onder een doorgaande weg. We kunnen niet verwachten dat die weg verplaatst wordt. We zijn ook realiteitsgevoelig genoeg om te weten dat dit niet kan", besluit Sarneel.