Jubileumeditie Deltaweekend op de Oosterschelde: 'Het water leeft en bruist hier'

Het is één van de grootste zeilevenementen in Zeeland: het Deltaweekend. En het beleefde afgelopen weekend de vijftigste editie. Zestig zeilboten deden mee.
Het Deltaweekend beleefde dit weekend de vijftigste editie
Ook dit jaar kwamen zeilers uit binnen- en buitenland naar Zierikzee om mee te doen. Niet alleen zogenoemde 'scherpe' (grote, snelle) jachten, maar ook ronde platbodems en kleinere boten deden mee. "Je ziet tijdens deze dagen de meest moderne en meest klassieke jachten op de Oosterschelde", zegt voorzitter Willem Johannesma van het Deltaweekend.

'Het water leeft en bruist hier'

Vandaag werden de laatste wedstrijden gevaren, maar veel wind was er niet. Maar dat maakt het volgens Johannesma extra spannend, zeker omdat er op de Oosterschelde altijd veel stroming staat in verband met het getij. "Het water leeft en bruist hier. Als er veel stroming is die je de andere kant op duwt, dan maakt dat veel uit natuurlijk, daar moet je rekening mee houden."
Deltaweekend
Een deelnemer passeert één van de robotboeien © Omroep Zeeland
Nieuw dit jaar is de inzet van robotboeien waar de boten omheen moeten varen. Volgens Johannesma een primeur voor Zeeland. "Dit is echt een innovatie. Je hoeft nu niet te werken met zware boeien die vastgehaakt moeten worden aan een anker. Deze houden zichzelf met een gps in stand, ze kunnen worden bediend vanaf het wedstrijdschip. Scheelt veel gesleep en veel brandstof."
Deltaweekend
Voorzitter Johannesma: "Proberen wal en water meer elkaar te verbinden" © Omroep Zeeland
Wie de schepen in actie wil zien, kan dat alleen vanaf een eigen bootje doen. Dat is zeker jammer, beaamt Johannesma. "We willen in de toekomst water en wal meer met elkaar verbinden. Zodat je ook meer bezoekers die zelf niet zeilen, toch naar Zierikzee kunt trekken. Je kunt hen dan mee laten varen in kleine zeilbootjes hier in de haven, of hen met kleine bootjes naar buiten brengen, naar waar de wedstrijd is."
Tijdens dit zeilevenement wordt in officiële wedstrijdklassen gestreden om het Zeeuwse kampioenschap. De resultaten tellen ook mee in het puntenklassement voor de nationale ORC-titel. Dit is een ratingsysteem om verschillende typen jachten op een zo eerlijk mogelijke manier wedstrijden tegen elkaar te laten varen.