Groene Ster en COA organiseren voetbaltoernooi voor asielzoekers: 'We zijn ze erg dankbaar'

Een hoop lawaai vanaf het terrein van de noodopvang van het asielzoekerscentrum in de oude marinekazerne in Vlissingen vanmiddag. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en zaalvoetbalclub Groene Ster uit Vlissingen hadden namelijk iets leuks georganiseerd: een voetbalmiddag. Zo'n zeventig bewoners van de noodopvang - asielzoekers én statushouders - voetbalden mee.
Groene Ster en COA organiseren samen voetbaltoernooi: 'We zijn ze erg dankbaar'
"We zijn heel dankbaar dat het COA een voetbaltoernooi heeft georganiseerd", vertelt Mohamed, één van de bewoners van de noodopvang. "Normaal gesproken hebben we weinig te doen en zitten we op een dag als deze alleen maar een beetje buiten, of gaan we naar het strand. Dat we dan nu kunnen voetballen of in ieder geval kijken naar het toernooi, is superleuk."

Muzikale aanmoediging

"Het is een prachtige dag om te voetballen", vult Eily aan. Ook Eily woont in de noodopvang. Hij voetbalt alleen niet mee vandaag. "Ik kom om te kijken en om aan te moedigen." En dat doet hij niet alleen roepend langs de lijn, speciaal voor vandaag heeft hij zijn trompet tevoorschijn gehaald om wat extra muzikale sfeer aan het toernooi te geven.
De bewoners zijn niet alleen komen opdagen om te voetballen, maar ook om te supporten
De bewoners zijn niet alleen komen opdagen om te voetballen, maar ook om te supporten © Omroep Zeeland
Er wonen meer dan vierhonderd mensen in de noodopvang aan de Oosterhavenweg in Vlissingen. Zo'n zeventig bewoners deden vandaag mee aan het toernooi. Maar dat betekende niet dat de rest zich niet liet zien: tientallen bewoners supporten samen met Eily en zijn trompet langs de lijn. "Het is een prachtige dag voor een potje voetbal", geven ze aan.

Vaker een toernooi

"De bedoeling van dit toernooi is dat de mensen weer ergens naar uit kunnen kijken, dat ze wat te doen hebben", vertelt Mirjam Buijs, woonbegeleider op de opvanglocatie. "Op deze manier leren ze elkaar goed kennen, zijn ze sportief bezig en hebben ze wat te doen. We hopen in de toekomst vaker een toernooi als dit te kunnen organiseren." De spelers die het toernooi winnen, krijgen een toegangskaartje voor de bioscoop.