De Jager en Schalkwijk blikken terug: 'Hoek had heel veel kapiteins, maar was toch een stuurloos schip'

Een documentaire over het seizoen van Hoek had misschien wel hoge ogen gegooid bij de uitreiking van de Gouden Kalveren, denkt Ruben de Jager. De aanvaller waande zich op sportpark Denoek af en toe in een film. "Eigenlijk heel het seizoen voelde dat zo. Zeker voor de winterstop was het bizar, met al die trainerswisselingen", aldus de in Middelburg woonachtige voetballer.
Steve Schalkwijk juicht nadat hij een goal voor Hoek heeft gemaakt
Steve Schalkwijk juicht nadat hij een goal voor Hoek heeft gemaakt © Orange Pictures
Het plotselinge vertrek van Lieven Gevaert in oktober kwam als donderslag bij heldere hemel voor de spelers van Hoek. "De band met Lieven en zijn assistent Steven Maes was goed. Sportief hadden we het ook weer een beetje op de rit. Het had te maken met zijn privésituatie", zegt clubtopscorer Steve Schalkwijk van Hoek.
Wat zich daarna ontvouwde hadden De Jager en Schalkwijk niet kunnen bedenken. De beoogde nieuwe trainer Kenny Verhoene werd ziek en diens opvolger Steven De Groot vertrok na twee weken als een dief in de nacht. Ondertussen rommelde het ook op bestuurlijk vlak bij Hoek, waar (inmiddels ex) voorzitter Art van der Staal voor zijn vertrek nog even zeventigvoudig Belgisch international Lorenzo Staelens voor de groep zette.

Succesvolle Staelens sneuvelt

Het was op z'n zachtst gezegd een veelbewogen huwelijk. Onder Staelens veranderde Hoek na de coronastop van degradatie- tot promotiekandidaat. "Lorenzo zag waar het aan schortte bij ons, dat was het verdedigende. Daar werd heel erg op gehamerd en bracht ons goede resultaten. Dat is de basis geweest voor de goede tweede seizoenshelft."
Lorenzo Staelens is voornemens om ook volgend seizoen bij Hoek te blijven
Lorenzo Staelens presteerde uitstekend met Hoek, maar vertrok toch voortijdig © Orange Pictures
Desondanks maakte Staelens het seizoen niet af bij Hoek. Na een knallende ruzie vertrok hij samen met zijn assistent Gaby Demanet een paar wedstrijden voor het eind van de competitie. De Jager denkt dat de breuk werd veroorzaakt doordat Hoek met Staelens en Demanet volgens hem twee kapiteins op één schip had. "Voor de spelers was het niet duidelijk wie de eindverantwoordelijke was. Het ontbrak aan een verlengstuk van de trainer die ook tussen de spelers stond."

Charme van Hoek

Onder de vijfde trainer, Björn De Neve, maakte Hoek het seizoen af en miste het op een haar na nacompetitie voor promotie naar de Tweede Divisie. De Neve staat ook volgend seizoen voor de groep, ook al kunnen er op dat vlak bij Hoek snel dingen veranderen. "Dat is ook een beetje de charme van de club", aldus De Jager, die volgend seizoen gaat spelen bij Kloetinge. "Als het goed gaat is iedereen joviaal, maar als de prestaties uitblijven krijg je dat ook te horen."
Ruben de Jager baalt na de nederlaag tegen Sparta Nijkerk
Ruben de Jager verruilt Hoek volgend seizoen voor Kloetinge © Orange Pictures
Schalkwijk blijft Hoek na een transferrel met GOES wel trouw en heeft na het vertrek van De Jager een concurrent minder voor de spitspositie. "Ruben is een van de beste aanvallers van Zeeland. Dat-ie nu weggaat is goed nieuws voor mij", zegt de 29-jarige Vlissinger met een knipoog.
Beluister hier het gesprek in de Zeeuwse Kamer terug met Steve Schalkwijk en Ruben de Jager
Over een paar weken beginnen de hoogstspelende Zeeuwse voetbalclubs alweer aan de voorbereiding op het seizoen 2022/23. Schalkwijk trapt met Hoek de oefencampagne af op dinsdag 19 juli tegen KV Mechelen O23. De Jager doet dat een week later met zijn nieuwe club Kloetinge tegen Baronie.