Baggerschepen moeten 'groener' baggeren, vindt de Zeeuwse Milieufederatie

De Zeeuwse Milieufederatie wil dat er milieuvriendelijker gebaggerd wordt op de Westerschelde. De schepen die de vaargeul toegankelijk houden, stoten nu - net als de rest van de scheepvaart - fijnstof, stikstof en andere broeikasgassen uit. Een Belgische baggeraar maakt al gebruik van schepen die veel minder uitstoten door een nieuwe techniek. De ZMf wil dat die techniek nu ook de standaard wordt in Nederland.
Baggerschip De Elbe baggert vaargeul de Wielingen uit
Baggerschepen zouden volgens de ZMf 'groener' moeten baggeren © Omroep Zeeland
Mascha Dedert van de milieufederatie begrijpt niet dat Nederland nog niet meegaat in de nieuwe techniek, de zogeheten 'ULEv technologie'. Met die technologie stoten baggerschepen via een hightech nabehandeling voor 80 tot 90 procent minder stikstofdioxiden en fijnstof uit: "Wij waren verrast om te horen dat de nieuwe technologie beschikbaar is, maar alleen gebruikt gaat worden zodra de normen voor de stikstofuitstoot worden overtreden. Het wordt dus alleen gebruikt als de uitstoot te groot zou zijn."
De scheepvaart heeft nu nog een groot aandeel in de stikstofuitstoot in Zeeland, aldus Dedert: "Ook zeker voor wat betreft de uitstoot van fijnstof."

'Groen baggeren'

Ze wil dan ook dat het 'groene baggeren' de standaard wordt in Zeeland door de nieuwe techniek te omarmen: "We zitten met flink wat milieuproblemen. Juist innovatie en technologie die daar iets aan kunnen doen, moet je met beide handen aangrijpen."