Omgekeerde school Tweemaster Kameleon enige excellente school van Zeeland

De Tweemaster Kameleon in Oost-Souburg is de enige excellente school van Zeeland. De 'omgekeerde basisschool' is dit jaar aan de lijst toegevoegd. In totaal mogen bijna honderd scholen in Nederland zich de komende drie jaar 'excellent' noemen. Het Calvijn College stond de afgelopen jaren met drie locaties in de lijst, maar sinds dit jaar staan ze er niet meer in.
Tweemaster-Kameleon
Het skelet van de school is al klaar, maar staat verkeerd om © Omroep Zeeland
Op de website van de Inspectie van Onderwijs staat een totaaloverzicht van alle excellente scholen in Nederland. Vanaf vandaag mogen 43 extra scholen en schoolsoorten zich 'excellent' noemen. De scholen worden geprezen vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Ook onderscheiden de onderwijsinstellingen zich van andere scholen vanwege hun specifieke profiel.
In het rapport van de school uit Oost-Souburg wordt geschreven: "De Tweemaster-Kameleon weet een (groot) gedeelte van haar eigen ambities waar te maken, wat ten goede komt aan het onderwijs van al haar leerlingen." Ook wordt er gezegd dat de school alle leerlingen goed in beeld heeft en dat het team de laatste jaren veel aandacht heeft besteed aan het verbeteren van het pedagogisch klimaat.

Excellent worden moeilijker door corona

Een woordvoerder van de onderwijsinspectie vertelt dat het knap is om excellent te worden. "Zeker gezien de omstandigheden van het lerarentekort en na een periode van coronamaatregelen." Door de coronacrisis waren er minder scholen die dit jaar hun predicaat al wilden verlengen, vertelt de woordvoerder.

Zelf aanvragen

Een beoordeling voor het predicaat goed of excellent van de inspectie moeten scholen zelf aanvragen. De inspectie controleert elk jaar zonder aanvraag of scholen zeer zwak, onvoldoende of voldoende presteren.