Tornado treft Zierikzee, één dode en negen gewonden

Bij de tornado die maandag rond twaalf uur over Zierikzee trok, is één dode gevallen. Het gaat om een 73-jarige vrouw uit Wassenaar. Er zijn negen personen gewond geraakt, waarvan één met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Met een NL-Alert roept de Veiligheidsregio Zeeland iedereen op om niet naar het gebied te komen en hulpdiensten de ruimte te geven. Het busvervoer is vanaf het centrale busstation stilgelegd. Vanaf een kleiner busstation 't Sas vertrekken wel bussen.
Bekijk hier beelden van de tornado in Zierikzee
Zo'n twintig huurhuizen zijn tijdelijk onbewoonbaar, laat woningcorporatie Zeeuwland weten. Verder schat de woningcorporatie in dat ruim honderd van de vijfhonderd huizen schade hebben opgelopen.
Veiligheidsregio Zeeland meldt dat bewoners die schade hebben zich kunnen melden bij het informatiepunt bij het gemeentehuis. Daar is ook psychosociale hulp beschikbaar.
Om alle hulpdiensten ter plekke in goede banen te leiden, heeft de Veiligheidsregio Zeeland vanmiddag Grip 2 ingesteld. Verschillende eenheden van de brandweer en vijf ambulances zijn ingezet. De binnenstad en ook de wijk Malta is zwaar getroffen. Om 20.45 uur heeft de Veiligheidsregio Zeeland het dreigingsniveau bijgesteld naar Grip 1. Wel is er aankomende nacht extra toezicht in de stad.

'Toen zag ik echt een tornado aankomen...'

Zoals bijvoorbeeld in de Calandweg, waar de dakpannen rondvlogen en van minimaal vier woningen de daken zijn afgewaaid. Simone Vente-van Veldhuyzen woont aan de andere kant van Zierikzee, in de Poortkade,en stapte net de achtertuin binnen, blij dat ze het droog had gehouden. Totdat ze achterom keek. "Toen zag ik echt een tornado aankomen, daar zeg je u tegen. Toen dacht ik nog: wat moet ik doen? We zijn naar binnen gerend, het was vreselijk."
Het volgende moment vlogen de tuinstoelen en de trampoline door de lucht. Ook aan haar auto is schade. "We weten nog niet hoe het dak erbij staat, maar in de straat liggen er veel daken af." In de radio-uitzending van Omroep Zeeland deed ze haar verhaal:
Simone Vente - van Veldhuyzen uit Zierikzee vertelt over de windhoos
Verslaggever Ad Hagesteijn in Zierikzee meldde dat het klonk alsof er een vrachtwagen binnenreed. Hij zag kleine boompjes door de lucht vliegen. Een andere inwoner van Zierikzee meldt dat er een trampoline door de lucht vloog. Weer iemand anders zag een rolstoel voorbij komen. Weerman Jules Geirnaerdt spreekt over een tornado en zegt dat het weerfenomeen in deze tijd van het jaar niet gebruikelijk is.

Veel schade aan terrassen

Horecaondernemers in het centrum van Zierikzee hebben flinke schade aan hun terrassen. Swen Blikman, eigenaar van Meneer Nilsson op het Havenplein, liep zijn huis uit en zag een hele donkere lucht aankomen. "Ik zei lachend tegen mijn vrouw: 'Misschien moet je je was binnenhalen' en twee tellen later zag ik een draaikolk in de lucht en wist ik dat het foute boel was", zegt Blikman.
Op dat moment is hij direct naar zijn zaak toe gerend, maar het was al te laat, zegt de ondernemer. De schade is groot op het terras, alle parasols zijn kapot gewaaid en de stoelen zijn ook in de storm verdwenen. "Het ergste is nog dat op het moment dat het gebeurde, het terras helemaal vol zat. Gelukkig is iedereen naar binnen gesprint en hebben ze veilig de storm doorgebracht."
NL-Alert Zierikzee
Het NL-Alert dat is verstuurd © Omroep Zeeland
Hotel Congrescentrum De Zeeuwse Stromen in Renesse heeft opvang aangeboden aan de getroffenen in Zierikzee. Op Facebook laat het hotel weten dat mensen met een onbewoonbaar huis contact op kunnen nemen en er kosteloos kunnen verblijven.