Opruimwerkzaamheden ravage Zierikzee begonnen, deel gebied wordt beveiligd

Op de Calandweg in Zierikzee is maandag- op dinsdagnacht beveiliging ingezet om de veiligheid te garanderen. Maandagmiddag waaiden daar de daken van verschillende huizen af door de tornado. In de straat zijn hekken geplaatst en de opruimwerkzaamheden zijn begonnen. Ook heeft de Veiligheidsregio Zeeland beoordeeld welke getroffen huizen in Zierikzee veilig genoeg zijn om terug te keren.
Zierikzee
De ravage in Zierikzee is van bovenaf goed te zien © ANP
De tornado veroorzaakte maandagmiddag een enorme ravage in Zierikzee. Daarbij vielen negen gewonden en een dode: een 73-jarige vrouw uit Wassenaar. Onder buurtbewoners gingen geruchten rond dat er meerdere doden zouden zijn gevallen, maar de Veiligheidsregio Zeeland benadrukt dat bij hen één dodelijk slachtoffer bekend is. Van de gewonden is één persoon met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

Onbewoonbare huizen en veel schade

Bij verzekeraar ZLM zijn ondertussen al tientallen schademeldingen binnengekomen. Brandweer, gemeente en stichting Salvage (die helpt bij de afhandeling van schade) inspecteren de getroffen woningen om te bepalen of ze veilig genoeg zijn om terug te keren. Voor de bewoners die niet terug kunnen, is opvang geregeld. Woningcorporatie Zeeuwland schat in dat honderd van hun vijfhonderd huurhuizen zijn beschadigd. Twintig zo erg, dat ze onbewoonbaar zijn verklaard.
Zolang de inspectie gaande is, zijn bepaalde gebieden in het centrum niet toegankelijk voor verkeer.

Opruimwerkzaamheden zijn begonnen

Op veel plekken zijn de opruimwerkzaamheden al begonnen. Mensen zijn zelf aan de slag gegaan en in de zwaarder getroffen gebieden schieten hulpdiensten te hulp. Zoals bijvoorbeeld in de Calandweg, waar begin van de middag de daken van verschillende huizen afwaaiden.

'Kom niet naar de stad'

Ramptoeristen die de ravage na de tornado in Zierikzee met eigen ogen wilden aanschouwen, hebben volgens burgmeester Jack van der Hoek voor veel overlast en ergernis gezorgd bij de hulpverleners. Veel mensen kwamen op de ramp af om foto's te maken en te filmen, terwijl het nog gevaarlijk was door vallende dakpannen.
Van der Hoek riep mensen meerdere malen op niet naar de stad te komen. "De wegen rond Zierikzee zijn volgestroomd en daardoor hebben de hulpdiensten hinder ondervonden", aldus de burgemeester.
Dakpannen van daken in de wijk Malta
Directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland heeft zo'n ravage nog nooit meegemaakt. "We staan nu voor een rij eengezinswoningen aan de Calandweg en het dak ligt over heel de straat heen. Er liggen overal brokstukken en de auto's zijn beschadigd", vertelt hij. Van der Wel maakt zich zorgen over de afhandeling van de schades. "Het is veel werk, maar je ziet ook dat er al veel aannemers naar Zierikzee zijn gekomen." De aannemers zorgen er in de eerste instantie voor dat het veilig wordt. Zo halen ze onder meer loszittende dakpannen van daken.

Schademeldingen ZLM

ZLM had maandag halverwege de middag 52 meldingen binnen van schade door de tornado. "De schades lopen erg uiteen. We hebben meldingen gekregen van kapotte schuttingen, dakbedekkingen, ingewaaide ruiten, maar ook schade aan auto's", vertelt Edwin Goetheer, afdelingshoofd Schade bij de verzekeraar. De verwachting is dat het aantal meldingen nog zal oplopen. "Wanneer mensen thuis komen van het werk, zullen er nog wel wat telefoontjes komen."
Er kan volgens de verzekeraar nog geen bedrag aan de schade gekoppeld worden. "Als de dakbedekking kapot is, kan het per schadegeval wel tienduizenden euro's kosten."

'Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd'

Volgens Van der Wel zijn er genoeg plekken geregeld voor mensen die niet thuis kunnen slapen. "Iedereen heeft in ieder geval een dak boven zijn hoofd." Veiligheidsregio Zeeland meldt dat iedereen die schade heeft zich kan melden op het gemeentehuis. Daar is ook psychologische hulp beschikbaar.
Er is veel schade door de tornado
Er is veel schade door de tornado © ANP
Bij de basisschool Binnen de Veste was het speelkwartier op het moment dat de tornado overkwam.