APK-plicht voor trekkers: 'Goed dat ze eens onder de loep genomen worden'

Het is een moetje voor iedereen met een auto: de APK. Maar sinds kort is die plicht er niet alleen meer voor auto's, maar ook voor landbouwvoertuigen. De wet wordt gefaseerd uitgevoerd, omdat niet alle trekkers in één keer gekeurd kunnen worden. Mechanisatiebedrijf Gebroeders Weststrate in Goes had gisteren een primeur: voor het eerst werd daar een landbouwvoertuig gekeurd, door hun eigen keurmeester.
Jos Dek en Christian van Trierum
Jos Dek en Christian van Trierum © Omroep Zeeland
De eer om als eerste gekeurd te worden is aan een opleidingstractor van Jos Dek. De rijinstructeur vindt het begrijpelijk dat de APK-plicht wordt ingevoerd voor trekkers. "Veiligheid is natuurlijk sowieso belangrijk, maar zeker als je ziet waar de tractoren rijden. Door dorpskernen, kleine weggetjes, langs fietsers. Dus wat dat betreft is het goed dat deze machines eens onder de loep genomen worden."

Afgekeurd is afgekeurd

"We controleren 'm zodat de machine weer veilig op de weg kan", bevestigt keurmeester Christian van Trierum. "De verlichting, de speling op het stuursysteem, de spiegels, of de gordels werken, dat soort zaken", somt hij op terwijl hij om de tractor heenloopt. De tractor van Dek is bijna helemaal in orde. "Bijna, maar afgekeurd is afgekeurd", aldus Van Trierum. Het profiel van de banden is iets te veel afgesleten, legt hij uit terwijl hij naar een witte cirkel die hij op een band heeft getekend. "Die zagen we al aankomen", lacht Dek. "Dat hoort erbij."
Van Trierum is momenteel de enige APK3-keurmeester bij het bedrijf. "Er komen er nog wel meer bij hoor", vertelt hij. Maar die noodzaak is nu nog niet hoog. "Omdat de wet gefaseerd ingevoerd wordt, duurt het nog wel even voordat we het hier druk mee gaan krijgen." Dat blijkt al uit het feit dat de eerste tractor wordt gekeurd, iets meer dan een jaar na de invoering van de wet.
"Op dit moment zijn het de voertuigen van sneller dan veertig kilometer per uur en van een bepaalde leeftijd, maar als straks ook de oudere en minder snelle voertuigen langs moeten komen voor de keuring, dan gaan we het wel druk krijgen."
Beluister het radioverslag met Christian van Trierum en Jos Dek