Ondergrondse hennepkwekerij: vijf mannen op leeftijd horen voorwaardelijke straf en taakstraf eisen

Na een tip viel de politie bijna zeven jaar geleden een vrijstaand huis aan de Kalverdijk in Walsoorden binnen. Daar troffen zij in een kelder een professionele hennepkwekerij aan met 750 planten en stekken. Vandaag moesten vijf verdachten zich verantwoorden voor de rechtbank in Middelburg.
De hennepplanten waren verdeeld over verschillende kweekruimten.
Voorbeeld van een hennepkwekerij met verschillende ruimtes © Politie
De kwekerij was zeer professioneel opgezet en bestond uit vier kweekruimtes. Een ruimte met stekjes, de volgende ruimte om de gegroeide planten te verpotten. In een derde ruimte werden de planten nog verder opgekweekt. In de laatste ruimte werden de hennepplanten oogstrijp gemaakt.
Het bleek om in totaal 750 hennepplanten en stekken te gaan. De politie vermoedde dat er in de vrijstaande woning al vaker hennep was geteeld. Alle planten werden geruimd. Daarnaast werden grote hoeveelheden stroom illegaal afgetapt. Energiebedrijf Delta deed daarvan ook aangifte.

Zes maanden voorwaardelijk celstraf geëist

Tegen de inmiddels 62-jarige Rotterdammer, van wie de woning was, eiste het Openbaar Ministerie (OM) zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf. De andere vier verdachten, variërend in leeftijd van 56 tot 69 jaar, kregen dezelfde eis te horen. Geen van de verdachten komt uit de provincie Zeeland.
De officier woog in de eis mee dat het inmiddels zeven jaar geleden is dat de hennepkwekerij werd ontmanteld, dat gebeurde namelijk op 7 juli 2015. De zitting stond nu pas gepland door drukte en omdat andere zittingen voorrang kregen.
Uitspraak over twee weken, op maandag 11 juli om 12.30 uur.