Inwoners Zierikzee in shock door tornado: 'Ik zag opeens een rolstoel voorbijvliegen'

De één beseft maar al te goed dat hij aan de dood is ontsnapt, bij de ander zindert de emotie nog door het lijf omdat de hele bovenverdieping van zijn huis is verdwenen. De ontzetting is groot in Zierikzee waar een tornado de stad in 'een oorlogsgebied' transformeerde.
windhoos tornado zierikzee
De ravage aan de Calandweg was enorm © ANP
Het ging allemaal in een oogwenk. Van dreigende pikzwarte wolken naar totale chaos. Marco Reedijk, die een appartement bewoont in voormalig verpleeghuis Cornelia, bedacht zich in elk geval geen moment toen hij aan het begin van de middag vanuit zijn raam zowaar een rolstoel voorbij zag vliegen. "Ik dacht: 'Daar moet iemand in gezeten hebben'. Die lag inderdaad onderaan op de stoep. Ik ben als een speer naar buiten gegaan en heb die mevrouw naar binnengehaald en een kopje thee gegeven. Zij heeft toen haar man gebeld. Gelukkig ging het verder prima met haar."

Een extra klap

Bij restaurant Meneer Nilsson aan het Havenplein was het enkele momenten voor de tornado gezellig druk op het terras. Eigenaar Swen Blikman zag enkele straten verderop de hemel echter duister dichttrekken. "Opeens zag ik een draaikolk in de lucht en alles ging de lucht in. Ik ben gelijk naar de zaak gerend, achteraf eigenlijk heel onverstandig." Van zijn terras is niks meer over. "Alle parasols zijn helemaal kapot. Stoelen zijn de lucht in gegaan. Ik ben daar helaas niet voor verzekerd. Een extra klap is dat de levertijden momenteel erg lang zijn. Dus ik zit heel het seizoen zonder. Maar mijn personeel en mijn gasten zijn gelukkig op tijd naar binnengerend en zijn veilig. Daar ben ik ontzettend blij mee."
Meneer Nilsson havenplein terras Zierikzee windhoos
Het terras van Meneer Nilsson op het Havenplein in Zierikzee © Swen Blikman

Trampoline naar school getornadood

Bij het Havenpark staat de 10-jarige Liv van Vaardegem er beteuterd bij. "Mijn trampoline is helemaal van onze achtertuin naar mijn school gewaaid." Vader Arjan knikt. "Die is zo'n tweehonderd meter van de achterkant van de Sint Jacobstraat, vanuit een besloten tuin, naar de Sint Willibrordusschool op de Hoge Molenstraat getornadood zeg maar." Met zo'n 180 kilometer per uur over herenhuizen van drie, vier verdiepingen hoog. "Bizar ja", zegt Liv. "Mijn trampoline is heel erg kapot. Gelukkig krijg ik een nieuwe."
Als ik op de wc gezeten had, had ik het niet overleefd.
Koos van Swieten
Koos van Swieten stond op het punt naar de sportschool te gaan toen de hel losbarstte. "Ik zag bomen in de tuin dubbelvouwen. Het dak ligt er half af. Een vrouw heeft een stukje verderop een stuk kozijn op haar hoofd gekregen, vertelde haar zoon me. Het lijkt wel een oorlogsgebied. Zoiets zie je normaal alleen op televisie." Van Swieten is onder de indruk van de kracht van de tornado. "Wat er door een wc-raampje naar binnen kan komen, dat hou je niet voor mogelijk. Wat daar door naar binnen gewaaid is. Als ik op de wc gezeten had, had ik het niet overleefd. Zo'n brok steen."
Zierikzee windhoos tornado dikke toren
De draaikolk was overal goed te zien © ANP

'Ze dacht dat ik onder het puin lag'

Aan de Calandweg mag Cees de Boer onder begeleiding zijn verwoeste woning in. Even daarvoor had hij in een vlaag van emotie een politieagent opzij geduwd. "In de auto naar huis heb ik me nog goed kunnen houden, maar toen ik thuis kwam..." Op het moment dat de woeste kracht het dak en een groot deel van de bovenverdieping van zijn huis rukte, was De Boer op visite bij zijn zus in Den Haag. Zijn dochter wist dat echter niet. "Die dacht dat ik onder het puin lag", vertelt De Boer, terwijl de emotie nog in zijn lijf natrilt. "De brandweer was me in het puin aan het zoeken. Mijn dochter was helemaal in paniek."
De ravage is enorm. De Boer wijst naar de plek waar hij een paar uur geleden nog zijn hobbykamer had. "Die is helemaal weg. Ik had 4.000 platen. Dat was mijn hobby. En nu is alles weg." Omdat de benedenverdieping nog intact was, mocht De Boer snel wat spullen bij elkaar rapen. In een tasje heeft hij zijn medicijnen - "Die heb ik nodig" - en een paar bevroren biefstukjes. "De stroom is eraf. Anders kan ik het weggooien."

Doos met spaargeld weggevlogen

Extra zuur voor De Boer is dat een doos met spaargeld in de vernietigende kolk is verdwenen. Via social media roept zijn nicht de eerlijke vinder op de doos terug te bezorgen. Inmiddels is ook een crowdfunding gestart voor de onfortuinlijke krantenbezorger. "Gelukkig is mijn fiets nog goed", zegt hij gelaten. "Ik moet morgen de kranten bezorgen. Dat is mijn werk. Alleen staat mijn huis nu op de voorpagina. En ik sta in de Telegraaf met mijn foto." Er zijn leukere manieren om in de krant te komen, beaamt hij.
dak windhoos tornado zierikzee
Het dak waaide van meerdere huizen af in Zierikzee © ANP

Dakpannen in de woonkamer

Iets verderop, is de puinhoop er niet minder om. Cora Groenendijk woont al acht jaar in haar huis. Altijd zuinig op haar spulletjes. Nu is haar huis veranderd in een kraakpand. Alle ramen zijn met houten platen dichtgetimmerd. "Ik was gelukkig boven de ramen dicht aan het doen, want waar ik normaal gesproken op het stoeltje zit, zijn nu de dakpannen naar binnengevlogen. Een hele zooi dakpannen en al mijn bloempotten lagen binnen. Eén grote ravage." Toch ziet Groenendijk het positief in. Ze mag weer terug naar haar dichtgetimmerde woning. Een noodgedwongen hotelovernachting is toch maar mooi voorkomen. "Lekker thuus!"
Dat al haar schuttingen plat in de tuin liggen, daar haalt ze haar schouders voor op. "Daar ben ik niet voor verzekerd. Een heel groot foutje. Maar het komt vast goed. Ik heb heel veel hulp gehad. Van de brandweer, van Zeeuwland, van Saman. Echt gigantisch zo veel hulptroepen. Dat is toch prachtig om te zien."
tornado zierikzee windhoos
In Zierikzee worden de kapotte ruiten dichtgetimmerd © ANP