Noordwelle is nu écht klaar met jaarlijkse 'sneeuwlaag' in de zomer

"De peterselie in m'n moestuin komt niet boven, de kleine populiertjes groeien harder." Isabel Jonker uit Noordwelle kijkt naar het witte pluis dat het wandelpad achter haar bedekt. "Alles zit eronder." De inwoners zijn er nu zo klaar mee, dat ze een petitie zijn begonnen om de bomen weg te laten halen door de gemeente.
"We zijn trots op deze populieren, maar ze staan op de verkeerde plek", zegt Jonker, terwijl ze naar de bomen langs wandelpad Slingerbos wijst. "De bomen staan pal ten zuidwesten van het dorp. De wind neemt het populierenpluis mee over het dorp en daardoor ligt er een laag sneeuw, je wil het niet weten."
Ieder jaar in mei en juni verspreiden de vrouwelijke populieren hun zaadjes door middel van het populierenpluis. Jonker: "Vervolgens komen er overal op de grond kleine boompjes boven. Ik zaai m'n eigen sla, maar daar groeien alleen maar boompjes." Het pluis veroorzaakt meer problemen. "Alles zit eronder, ook de stoffering in huis. Maar het spul is ook hartstikke brandbaar. Er zijn mensen met zwembadpompen, warmtepompen. Die gaan allemaal kapot."
Isabel Jonker startte een petitie tegen de populieren aan het Slingerbos
Isabel Jonker startte een petitie tegen de populieren aan het Slingerbos © Omroep Zeeland
Jonker begon daarom een petitie die 192 handtekeningen opleverde, best veel voor een dorpje met zo'n 300 inwoners. De frustratie zit dan ook diep. "Het probleem is al meer dan twintig jaar bekend, maar er wordt niet naar ons geluisterd."
De bewoners vragen de gemeente om de bomen te vervangen door andere bomen. Wat voor soort maakt ze in principe niet uit, dat mag de gemeente bepalen. Het liefst wel klimaatbestendig en duurzaam. Wethouder Jacqueline van Burg heeft de petitie in ontvangst genomen. Het college van B&W gaat kijken wat de mogelijkheden zijn.