Goedemorgen! Dag na de tornado Zierikzee, nieuw parkeerbeleid in Veere en boerenprotest

Goedemorgen op deze dinsdag 28 juni. In dit artikel lees je het Zeeuwse nieuws van deze ochtend.
Zierikzee Tornado
In veel tuinen liggen dakpannen © Omroep Zeeland
Het is de dag na de tornado in Zierikzee, de hele dag houden we jou op de hoogte over de laatste updates. De Veiligheidsregio Zeeland geeft om 12.00 uur vanmiddag een persmoment. Daar wordt meer bekend gemaakt over de schade. Op dit moment is bevestigd dat er één persoon is omgekomen en er negen personen gewond zijn geraakt.

Persoonlijke schade

Bewoners zijn geschokt door de ravage die de storm heeft aangericht. Op de Calandweg zijn de daken van huizen weggewaaid en enkele inwoners kunnen voorlopig niet meer naar huis. Een van die mensen is postbode Cees de Boer. Alles wat op zijn bovenverdieping lag, is verwoest. "Ik had 4.000 platen. Dat was mijn hobby. En nu is alles weg." Ook zijn spaargeld is weggewaaid, hij bewaarde namelijk op zijn slaapkamer een doos met cashgeld.
Inmiddels is ook een crowdfunding gestart voor de onfortuinlijke krantenbezorger. "Gelukkig is mijn fiets nog goed", zegt hij gelaten. "Ik moet morgen de kranten bezorgen. Dat is mijn werk. Alleen staat nu op de voorpagina mijn huis. En ik sta in de Telegraaf met mijn foto."
dak windhoos tornado zierikzee
Het dak waaide van meerdere huizen af in Zierikzee © ANP

Parkeren in Veere

Vandaag wordt het nieuwe parkeerbeleid in Veere gepresenteerd. De parkeertarieven waren hét onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De toenmalige coalitie verloor hierdoor de meerderheid, terwijl de oppositie de macht kon overnemen. Deze ochtend worden de nieuwe plannen gepresenteerd.

Boerenprotesten

De boeren gaan vandaag weer actie voeren tegen het nieuwe stikstofbeleid dat vandaag behandeld wordt in de Tweede Kamer. De actie staat gepland vanaf 16.00 uur. Boeren gaan actie voeren bij Rilland langs de A58, bij de Oesterdam en op Tholen op een paar bruggen. Hoeveel mensen mee gaan doen is nog niet bekend.
De Zeelandbrug
De Zeelandbrug © Vivian Kramer, Colijnsplaat

Het weer

Het is vandaag overwegend zonnig met vanochtend een mooie blauwe lucht. Er ontstaan ook stapelwolken, daardoor is het landinwaarts vanmiddag soms bewolkt. Er komt een zwakke tot matige, enigszins veranderlijke wind te staan en de maximumtemperatuur is 23 á 24 graden. Morgen is er ook veel zon en dan wordt het ongeveer 25 graden, vannacht daalt het kwik tot rond de 15 graden.