Zierikzee is één grote bouwput, ravage wordt overal opgeruimd

Overal liggen nog boomtakken, in de straten kapotte dakpannen en de wegen staan vol busjes van aannemersbedrijven. Werklui en bewoners zijn bezig om de troep die de tornado heeft veroorzaak op te ruimen, of te herstellen. Zierikzee likt zijn wonden. Op Het Luitje, waar een 73-jarige vrouw om het leven kwam, liggen bloemen en staan kaarsen.
De schade is het grootst in een baan vanaf de Nieuwe Haven richting de wijk Malta. Aan de Oude Haven liggen nog boomtakken en zijn bewoners bezig met het herstellen van de schade.

De Meie blijft dicht

Basisschool SBO De Meie aan de Meiweg in Zierikzee blijft vandaag dicht. Volgens directeur Maartje de Viet zijn er door de windhoos lekkages ontstaan en worden beschadigde bomen rond het schoolgebouw gecontroleerd. "Het is niet veilig op dit moment en daarom blijven de kinderen vandaag thuis."
SBO De Meie
De Meie blijft vandaag dicht © Omroep Zeeland
De paniek was gisteren groot op school zegt De Viet. "Door de storm is een glazen dakkoepel van een lokaal weggeslagen, waaronder een groep kinderen zat. Deze waren erg angstig."

Slachtofferhulp

Dinsdagochtend zijn er al vaklui bezig om de schade in de school te herstellen. Door de orkaan zijn er meerdere plekken in het gebouw waar lekkages zijn ontstaan. De Viet hoopt dat de school morgen weer open kan.
"Als team komen we vandaag bij elkaar om te kijken hoe we dit aan gaan pakken," vertelt directeur Maartje de Viet. "We hebben contact gehad met slachtofferhulp. Kinderen die dat willen, kunnen vandaag al digitaal contact hebben met hun juf of meester."
Bij ZLM Verzekeringen zijn tot vanmorgen 91 meldingen binnengekomen. Het gaat om schade aan 47 huizen en 44 auto's. In totaal gaat het om een schadebedrag van een kwart miljoen.
Ook bij de De Zeeuwse Verzekeringen zijn tientallen meldingen binnengekomen. De schade loopt uiteen van een paar dakpannen die van het dak zijn gewaaid, tot complete daken die zijn verwoest.

Achterhoek start crowdfunding

Bewoners uit de Achterhoek hebben een crowdfundingsactie gestart. Ze willen voor de bewoners van Zierikzee iets leuks in gang zetten, zeggen ze op de pagina. "We kennen mensen die daar wonen en hebben zelf een aantal jaar in Renesse gewoond."
De Achterhoekers willen met het opgehaalde geld gebruiken dagjes uit proberen te regelen. "Denk bijvoorbeeld aan dagjes uit en mini-vakanties voor getroffen gezinnen." De starters van de actie hopen 20.000 euro op te halen met deze actie.