Honderden woningen beschadigd door tornado Zierikzee, tien huizen onbewoonbaar

Zierikzee beleeft vandaag de nasleep van de tornado die gisteren over de stad raasde, waarbij een dodelijk slachtoffer en meerdere gewonden vielen. In een persconferentie sprak burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland, samen met de politie, brandweer en woonvereniging Zeeuwland, zijn waardering uit voor alle helpende handen tijdens het incident. Ook werd duidelijk hoe omvangrijk de schade in het getroffen gebied is.
Interview met burgemeester Jack van der Hoek
Rond 13.00 uur kwamen de eerste meldingen binnen bij de brandweer. "In eerste instantie waren dat meldingen van water- en stormschade, maar het was nog niet duidelijk hoe omvangrijk die schade was", vertelt Luigi Bellu, hoofdofficier van dienst van de brandweer. "Om daar een beeld van te schetsen, hebben we Zierikzee in twee delen verdeeld. Die delen hebben we verkend om de schade in beeld te brengen."
Op die manier heeft de brandweer in samenwerking met stichting Salvage en de gemeente Schouwen-Duiveland in kaart gebracht welke huizen bewoonbaar waren en welke echt onveilig bleken. Bij 55 woningen is gelijk ingegrepen door brandweer en aannemers, om de situatie veilig te stellen. Zeeuwland, de wooncorporatie die veel huizen verhuurt in Zierikzee, onderzoekt de komende dagen zo'n vierhonderd huizen waar potentieel schade is opgelopen. Honderdvijftig tot tweehonderd van die huizen zijn zwaar beschadigd, vertelt Marco van der Wel, directeur van woonvereniging Zeeuwland.

Tien huizen onbewoonbaar

In totaal zijn er tien huizen onbewoonbaar verklaard. "Vandaag wordt onderzocht of we ervoor kunnen zorgen dat vijf van die tien huizen op korte termijn weer bewoonbaar is", aldus Van der Wel. "Voor de andere vijf, dat zijn de huizen aan de Calandweg, is dat de komende maanden niet mogelijk. Daarvoor moet een andere oplossing gevonden worden."
De bewoners die hun huis niet meer in kunnen, konden vannacht terecht in twee hotels die hun kamers aanboden. Volgens de burgemeester hebben negen mensen daar gebruik van gemaakt.
Zierikzee Tornado
Hulpdiensten zijn aan het opruimen © Omroep Zeeland
Gisteren werd al duidelijk dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen tijdens de tornado, een 73-jarige vrouw uit Wassenaar. Negen mensen raakten gewond, acht daarvan konden ter plaatste behandeld worden. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht met de ambulance.

Hechtheid

Burgemeester Van der Hoek sprak in de persconferentie zijn waardering uit voor iedereen die te hulp schoot in de nasleep van de tornado. "De impact in onze gemeenschap is groot. Toen ik de getroffen wijk in ging, zag ik buren met hun armen om elkaars schouders. Het zegt iets over de hechtheid van onze gemeenschap." Ook spreekt hij over de hulpdiensten, die zich "met man en macht hebben ingezet om schade te herstellen en onveilige situaties te voorkomen".

Puinruimen

Sinds gistermiddag zijn aannemersbedrijven, de brandweer en woonverenigingen druk bezig met het opruimen van het puin. Verzekeringsmaatschappijen ZLM en De Zeeuwse Verzekeringen schatten in dat de schade in totaal op zo'n tweehonderd- tot vierhonderdduizend euro komt.
De complete persconferentie kan je hieronder bekijken.
Kijk terug: persconferentie over de tornado in Zierikzee