Nieuw initiatief wil Zeeuwen duidelijk maken dat extra kerncentrales niet nodig zijn

Niet iedereen in Zeeland zit te wachten op twee nieuwe kerncentrales. Dat is de boodschap van de Zeeuwse denktank 'Stroom naar de Toekomst', een actiegroep die zichzelf gisteravond presenteerde tijdens een informatieavond in Middelburg, georganiseerd door de Zeeuwse Milieufederatie en Stichting Wise.
Tweede kerncentrale ingetekend
Twee extra kerncentrales zijn niet de oplossing, aldus Stroom naar de Toekomst © Omroep Zeeland
De denktank hoopt snel uit te breiden, maar bestaat voor nu uit voormalig gedeputeerde Marten Wiersma, Karin Körver van de Partij voor de Dieren en Frieda Kas, actievoerder van het allereerste uur tegen kernenergie.

Borsele als locatie

De informatieavond in de Zeeuwse Bibliotheek was opgezet, omdat de regering bezig is met plannen voor twee extra kerncentrales. Daarbij wordt steeds nadrukkelijker Borsele als locatie genoemd. Aanstaande vrijdag stuurt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie een brief naar de Tweede Kamer die mogelijk meer duidelijkheid hierin gaat scheppen.
Een argument dat volgens stichting Wise in Den Haag gebruikt wordt om de twee extra kerncentrales in Borsele te bouwen, is de Zeeuwse bevolking die zich niet verzet tegen een extra kerncentrale en dat het merendeel vóór zou zijn. Kernenergie-expert Jan Haverkamp van Wise legde tijdens het informatiegedeelte uit dat de nadruk moet liggen op de lange bouwtijden van de centrales en de hoge kosten die gemoeid zullen zijn met de bouw van twee extra kerncentrales.

Twee extra kerncentrales is niet de oplossing

Volgens Haverkamp worden die zaken naar de achtergrond geduwd door politiek Den Haag en wil men op de korte termijn de energiekwestie oplossen. "Dat zal niet lukken door nu twee extra kerncentrales neer te zetten", schetste Haverkamp. "Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat de uitstoot van broeikasgassen door de bouw van de twee centrales nog zeker acht tot vijftien jaar heel hoog zou zijn. Tel de hoge kosten voor het bouwen, die minimaal zestien miljard euro zullen bedragen, daarbij op. Daar hoor je te weinig over."
Kerncentrale
De kerncentrale in Borsele © Omroep Zeeland
Aan de ongeveer zeventig belangstellenden, waaronder enkele oud-politici, werd na een korte pauze de Zeeuwse denktank 'Stroom naar de Toekomst' voorgesteld. "Wij zijn een groep groene Zeeuwen die zich zorgen maken over de mogelijke komst van twee grote kerncentrales naar Zeeland", aldus Frieda Kas, actievoerder van het eerste uur. In de jaren zeventig streed zij al tegen de kerncentrale in Borsele.

Weinig veranderd sinds jaren 70

"Het gekke is dat er in al die jaren weinig is veranderd in de redenen om tegen kernenergie te zijn", vervolgt Kas. "Nog steeds is het kernafval een probleem en de veiligheid ook. Wat nu wel duidelijk anders is, is dat we midden in een energietransitie zitten, dus een overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzame energie. Dat moeten we in wind en zon zoeken en niet in kernenergie."

Politieke lobby

Dus is lobbyen richting de politiek heel belangrijk. "Daar worden de besluiten genomen", zegt Kas. "We hopen dan ook dat veel mensen zich aansluiten bij ons. We werken ook al samen in de lobby richting grote bedrijven. We zullen zeker ons best gaan doen om aan te tonen dat die vijf miljard, die nu als subsidie door de regering is uitgetrokken om te kijken naar twee extra kerncentrales, weggegooid geld is. En daar hebben we zoveel mogelijk Zeeuwen bij nodig."