Herstelbedrijven in Zierikzee draaien overuren: 'Iedereen in de straat loopt langs om te vragen of we kunnen helpen'

Aannemers, dakdekkers, glazenzetters en autoherstelbedrijven. Allemaal zijn ze hard aan het werk om alle opgelopen schade in Zierikzee te repareren na de tornado van gistermiddag. "Iedereen in de straat ziet je bezig en komt naar je toe van: 'Hé, kan je bij ons ook even helpen?'", vertelt dakdekker Jelle Boot van Van Beveren Dakwerken. "Als de steiger in de buurt staat, dan verzetten we hem even. Maar ja, we hebben niet veel tijd. Ik denk dat we de komende weken nog wel aan het repareren zijn."
Herstelbedrijven in Zierikzee aan de bak: 'Iedereen in de straat loopt langs om te vragen of we kunnen helpen'
Boot heeft al zo'n vijfhonderd dakpannen gelegd vandaag. In een grote kar liggen alle pannen die ze nog over hebben, de hele loods is leeg. "Als deze op zijn, moeten we buiten de stad gaan zoeken naar dakpannen", aldus Boot. Hij staat voor een huis waar de helft van de dakpannen afgewaaid is. De houten latten zijn vanaf buiten te zien. "Hier heb je nog geluk, want er ligt folie onder", zegt hij wijzend. "Daar komt geen water doorheen. Bij oudere huizen zit dat zeil er niet onder. Dat moet je snel repareren, want anders lekt het door. Daarom zijn we hard aan het doorwerken."

'Schone raampies'

Bij de haven en in de wijk Malta, de twee plekken waar de tornado de meeste schade geeft aangericht, zijn veel ruiten gesneuveld door rondvliegend puin. Maar wie zijn ramen nog heel heeft, wil ook graag dat ze schoon zijn. Dat merkt Lucien Vroeg van Helder Glazenwasserij. "Het is de één na de ander", zegt hij. "Ik heb een paar vaste klanten aan de haven, maar mensen zien je bezig en dan willen ze ook geholpen worden. Dan kan je niet zeggen dat je daar even geen zin in hebt, natuurlijk." Hij lacht. "Je ontkomt er niet aan."
De ramen zitten onder de zoutaanslag en stof. "Door die wervelingen heb je gewoon heel veel vuil", laat Vroeg zien. Met name restaurants die al jaren klant zijn van de glazenwasser roepen zijn hulp in. "Die laat je niet zitten."
Ook bij ABS Autoherstel Zierikzee is de drukte groot. "We hebben in onze twee vestigingen zo'n zestig à zeventig schademeldingen binnen", vertelt directeur Dick van Zandwijk. Hij staat naast een witte Renault Captur met een gat in de deur. Overal zitten takjes tussen, onder de antenne zit een groot stuk dakpan muurvast. "Die is zo hard op de auto terechtgekomen dat 'ie gewoon helemaal klem zit", wijst hij. "Het moet een enorme impact zijn geweest."
De witte auto is zwaar beschadigd na de tornado in Zierikzee
De witte auto is zwaar beschadigd na de tornado in Zierikzee © ANP

Aantal meldingen loopt nog op

De schademeldingen variëren in ernst. Van Zandwijk loopt naar een grijze Kia. Een rode dakpan heeft dwars over de auto een spoor achtergelaten en de linker spiegel mist. "Dit is een auto met lichte schade, daar doen we toch zo'n twee dagen over om te repareren", zegt hij. Het bedrijf voert zoveel mogelijk noodreparaties uit, zodat mensen toch mobiel zijn. Klanten willen namelijk vervangend vervoer, maar de twintig leenauto's die het bedrijf in bezit heeft, zijn al lang uitgeleend. "En de schademeldingen rollen nog steeds binnen, vaak zien we in dit soort situaties dat het aantal tegen het einde van de week verdubbeld is."
Tijdens een persconferentie, lieten de burgemeester, de veiligheidsregio en woningcorporatie Zeeuwland weten dat er zo'n vierhonderd huizen beschadigd zijn geraakt, waarvan honderdvijftig tot tweehonderd zwaar beschadigd. Tien huizen zijn (tijdelijk) onbewoonbaar. Vandaag wordt de status van die huizen verder onderzocht.
Bij ZLM Verzekeringen zijn tot vanmorgen 91 meldingen binnengekomen. Het gaat om schade aan 47 huizen en 44 auto's. In totaal gaat het om een schadebedrag van een kwart miljoen. Ook bij de De Zeeuwse Verzekeringen zijn tientallen meldingen binnengekomen. De schade loopt uiteen van een paar dakpannen die van het dak zijn gewaaid, tot complete daken die zijn verwoest.