Winst voor lucky loser Pattinama-Kerkhove op Wimbledon, 'Gelukkig niet voor niks gebleven'

Het is Lesley Pattinama-Kerkhove gelukt om haar partij in de eerste ronde van Wimbledon te winnen. De uit Zierikzee afkomstige tennisster versloeg in Londen haar Britse tegenstander Sonay Kartal in drie sets: (4-6, 6-3 en 1-6). Het is voor Pattinama-Kerkhove haar tweede overwinning ooit op een Grand Slam-toernooi.
Lesley Pattinama-Kerkhove
Winst voor lucky loser Pattinama-Kerkhove op Wimbledon © ANP
Pas een paar uur voor het begin van de partij kreeg Pattinama-Kerkhove via een appje te horen dat ze toch mee mocht doen aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. Ze zat op dat moment op de tribune. "Ik zat te kijken bij Arantxa Rus en dacht eigenlijk dat ik geen lucky loser meer zou gaan worden. Ik had helemaal niemand gehoord over een blessure en dacht dat het heel lastig zou worden."
Ik ben direct naar de kleedkamer gegaan en een half uur later mocht ik spelen. Gelukkig had ik me opgewarmd en al gegeten.
Lesley Pattinama-Kerkhove
"Toen kreeg ik ineens een Whatsapp-berichtje van de supervisor dat er mogelijk een afmelding aan zat te komen. Dan gaat er wel een soort rilling door je lijf van: ik mag spelen. Ik ben direct naar de kleedkamer gegaan en een half uur later mocht ik spelen. Gelukkig had ik me opgewarmd en al gegeten."
De Zierikzeese was vorige week in de laatste kwalificatieronde onderuit gegaan en daardoor liep ze eigenlijk deelname aan de Grand Slam mis. Als 'lucky loser' kon ze nu toch de eerste ronde spelen, terwijl ze de hoop daarop eigenlijk al had laten varen. "Ik had mijn vlucht voor woensdagochtend al geboekt, want ik wilde naar huis en had het wel gezien hier."

De wedstrijd

In de eerste ronde stuitte Pattinama-Kerkhove dus op Kartal, die van de organisatie een wildcard had gekregen. Zij speelde - in tegenstelling tot Pattinama-Kerkhove - nog nooit eerder in het hoofdtoernooi van een Grand Slam. "Ik had begin dit jaar al twee keer van haar verloren, dus wist wat ik kon verwachten", zei Pattinama-Kerkhove na de wedstrijd. "Ze is een jong talent, want je krijgt niet zomaar een wildcard voor Wimbledon."
De Zierikzeese leek in de eerste fase van de set nog niet bij de les en verloor de eerste vijf punten en kon pas haar derde servicegame behouden. Bij 4-4 brak Pattinama-Kerkhove de Britse voor de derde keer en daarna serveerde ze de set uit: 4-6. In de tweede set kwam Pattinama-Kerkhove moeilijk in haar spel. Wederom verloor ze haar eerste servicegame en bij een 3-2 achterstand werd ze opnieuw gebroken. Daarna gingen alle games met de services mee en eindigde de set in 6-3.

Beslissende set

In de derde set, die tot een beslissing moest leiden, was voor het eerst deze middag de eerste break van een set voor Pattinama-Kerkhove. Daarna was het verzet van Kartal gebroken en won de de 30-jarige tennisster uit Zierikzee eenvoudig met 1-6. "In de derde set voelde ik me zo goed dat ik maar bleef 'gassen' zeg maar", blikte Pattinama-Kerkhove terug. "Ik wist dat ik aanvallend moest spelen. Gelukkig ben ik niet voor niks gebleven, hier heb ik voor gewacht."
Iga Swiatek versloeg in de eerste ronde Jana Fett
Iga Swiatek versloeg in de eerste ronde Jana Fett © Orange Pictures
In de tweede ronde krijgt Pattinama-Kerkhove een pittigere tegenstander. Tweevoudig Grand Slam-winnares Iga Swiatek is namelijk de volgende horde. De Poolse is dit jaar als eerst geplaatst voor Wimbledon en de huidig nummer één van de wereld. Pattinama-Kerkhove kwam nog nooit verder dan de tweede ronde in Londen. Vorig jaar verloor ze in die ronde van Garbiñe Muguruza uit Spanje.