Boerenprotesten in Zeeland rustig verlopen: 'Het publiek staat achter ons en dat hopen we zo te houden'

Op verschillende plaatsen in Zeeland protesteerden boeren aan het einde van de middag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Onder andere op Tholen, bij de Zeelandbrug, langs de A58 en de N57 en bij de Westerscheldetunnel lieten de boeren zich zien. Volgens de politie zijn er geen incidenten geweest.
Zo'n vijftig tractoren stonden bij de Westerscheldetunnel aan de kant van Terneuzen. Verslaggever Martijn van der Werff vertelde dat het meer weg had van een braderie dan een protest. Ook werd er volop gebarbecued bij de tunnel. Wel was de weg kort dicht, omdat een auto over de hulpverleningsroute reed. Daarbij is geen vertraging ontstaan en de weg kon snel weer open.

Geen wegblokkades

Ook op andere plekken verliepen de protesten rustig. De boeren hadden vooraf al aangegeven dat het om een zichtbaarheidsactie zou gaan. Boer Gijs de Zwart uit Kuitaart, die de actie in Zeeuws-Vlaanderen coördineerde, zei tijdens de actie dat de boeren niet van plan waren wegen te blokkeren, ook om de burgers aan hun kant te houden.
"Als we hier staan, moet je zien hoeveel verkeer er langs komt", zei De Zwart. "Ze zien ons." Hij hoopt dat door deze acties de stikstofplannen van tafel worden geveegd. "We willen gewoon een overleg met de overheid, samen een oplossing zoeken. Niet alleen dat de boer eraan moet bijdragen."
Boer Gijs de Zwart over de boerenprotesten
Op verschillende plekken in de provincie waren protestacties opgezet. Zo konden automobilisten de landbouwvoertuigen ook zien staan langs de N57 tussen Middelburg en Serooskerke en langs en over de A58 bij Kapelle. Bij De Val, tussen Zierikzee en de Zeelandbrug, stonden ook zo'n tien tractoren langs de weg, meldde een omstander.
Ook op Tholen werd er geprotesteerd, volgens verslaggever Peter Huijsman waren ook daar rond de tien tractoren aanwezig ter hoogte van de Oesterdam. Organisator en akkerbouwer Hubert Gaakeer zei dat de protesten in Zeeland zo publieksvriendelijk mogelijk zijn georganiseerd. "Het publiek staat achter ons en dat proberen we zo te houden."
Vorige week trokken naar schatting vijfhonderd Zeeuwse boeren op de tractor naar het Gelderse Stroe voor de stikstofdemonstratie. Een grote groep is daarbij via de snelweg gegaan, terwijl de politie en de organisatie van het protest nadrukkelijk had verboden om de autowegen op te gaan. Omdat die protesten volgens de boeren geen resultaat hebben opgeleverd, is er veel animo voor de nieuwe acties.