'Regering, maak keiharde afspraken met Vlaanderen om de Westerschelde schoner te krijgen'

De regering moet keiharde afspraken maken met de Vlaamse regering om de vervuiling van de Westerschelde met PFAS en kleine plastic korrels terug te dringen. Dat is de strekking van een motie die is ingediend door Tweede Kamerleden Eva van Esch (PvdD) en Kiki Hagen (D66).
Vrijwilligers ruimen de stranden langs de Westerschelde op
Vrijwilligers ruimen de stranden langs de Westerschelde op © Ria Brasser
De PFAS-problematiek is al langer bekend, maar sinds kort baart ook het grote aantal kleine plastic bolletjes - nurdles - zorgen. Die bolletjes zijn afkomstig van de chemische industrie. In een rapport van de Plastic Soup Foundation, dat in maart gepresenteerd werd, stond dat die bolletjes een gevaar zijn voor het leven in de Westerschelde. Die zorgen werden vorige week nog eens onderstreept na onderzoek van Chinese wetenschappers in samenwerking met de universiteiten van Leuven en Gent.

Onderzoek noodzakelijk

Hagen vraagt in een motie om een onderzoek naar het terugdringen van deze nurdles in de Westerschelde. Dat onderzoek is volgens het Kamerlid noodzakelijk omdat er plannen zijn om in de haven van Antwerpen een nieuwe ethaankraker te bouwen voor de productie van nog meer plastic.
De Hedwigepolder in februari
De Hedwigepolder in februari © Henk Knibbeler
Ook kwam tijdens het debat in de Tweede Kamer opnieuw de ontpoldering van de Hedwigepolder ter sprake. Sandra Beckerman (SP) is niet tevreden met het antwoord van minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) op de motie die zij eerder ingediend heeft. In die motie stelde zij voor ontpoldering van de Hedwige uit te stellen tot er garanties zijn dat ontpoldering geen negatieve effecten heeft voor de natuurontwikkeling en een gezonde leefomgeving.

Gevolgen voor gezonde leefomgeving niet voldoende in kaart gebracht

Volgens Beckerman is de motie, die door een groot deel van de Tweede Kamer werd gesteund, niet volledig uitgevoerd. Kamerlid Hagen is niet tevreden met de antwoorden van de minister op de motie. Volgens Beckerman en Hagen zijn de gevolgen van ontpoldering op een gezonde leefomgeving nog niet voldoende in kaart gebracht. Een opvatting die gesteund wordt door KWF Kankerbestrijding, bleek tijdens de vergadering van Provinciale Staten afgelopen vrijdag.
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de moties.