Zeeuwse politici in brandbrief naar Rijk: 'Bezuinigen op openbaar vervoer is onacceptabel'

Een aantal Zeeuwse politici heeft een landelijke brief ondertekend voor het behoud van het openbaar vervoer. Het kabinet wil noodlijdende vervoersbedrijven vanaf volgend jaar niet langer ondersteunen. Onacceptabel, zeker in Zeeland, vinden de ondertekenaars uit onze provincie.
Zeeuwse politici in brandbrief naar Rijk: 'Bezuinigen op openbaar vervoer is onacceptabel'
"Binnen Zeeland zijn er heel veel onrendabele lijnen. Dat is niet erg, want daarvoor is het openbaar vervoer", zegt Arjan Beekman, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Middelburg en één van de Zeeuwse ondertekenaars. "Maar als het Rijk nu haar bijdrage gaat terugbrengen, dan vallen hier veel belangrijke lijnen weg."
Vierhonderd politici uit het hele land - wethouders, raadsleden, gedeputeerden en statenleden - hebben de open brief ondertekend die vandaag is gepubliceerd in de Volkskrant. Ze vinden dat het kabinet moet blijven meebetalen. Zo niet, dan verdwijnt volgens hen 30 procent van het openbaar vervoer in Nederland.

Basisrecht

In de brief staat: "Het OV is er voor iedereen en het is een waardevol basisrecht. Voor iedereen die van en naar werk reist, voor opa en oma die op de kleinkinderen passen, de sollicitant, de student, de verzorger en de patiënt, de gepensioneerde en de ondernemer, uit de stad en van het platteland. Het OV is er voor ons allemaal."
Meerdere Zeeuwse politici hebben de brief ondertekend, waaronder Ger van Unen van de SP, Arno Witkam van de PvdA en Ton Veraart van D66.
Ralph van Hertum, voorzitter van de Pvd|A-Statenfractie, is een van de ondertekenaars van de open brief voor het openbaar vervoer
Ralph van Hertum, voorzitter van de PvdA-Statenfractie, is een van de ondertekenaars van de open brief voor het openbaar vervoer © Omroep Zeeland
Ook Ralph van Hertum, voorzitter van de PvdA-Statenfractie in Zeeland, heeft zijn naam onder de open brief gezet. "Wij vinden het belangrijk dat er in openbaar vervoer wordt geïnvesteerd. We moeten af van het kapitalistische denken als het over openbaar vervoer gaat, dat het altijd maar winstgevend moet zijn. Wij vinden het openbaar vervoer van zo'n groot belang, dat daar vanuit de overheid geld naartoe moet."