Weer vertraging nieuwe zeesluis Terneuzen

De nieuwe zeesluis van Terneuzen loopt weer vertraging op. De opleveringsdatum van maart 2023 is niet langer haalbaar, schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.
Betonwerkzaamheden Nieuwe Sluis 1
Werkzaamheden aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen © Omroep Zeeland
Volgens Harbers is de vertraging het gevolg van de aanwezigheid van PFAS in de bodem, het verwijderen van objecten in de ondergrond en de coronacrisis. Eerder werd de openingsdatum van de Nieuwe Sluis al uitgesteld van eind 2022 naar maart 2023.

Nieuwe datum

Een nieuwe datum is nog niet bekend omdat de problemen eerst nog in kaart moeten worden gebracht. Zodra dat bekend is kan een nieuwe opleveringsdatum worden bepaald, schrijft de minister.
Eerder werd al bekend dat het Rijk bij de aanleg van de sluis in Terneuzen geen rekening heeft gehouden met de klimaatdoelen van Parijs. Er is geen rekening gehouden met de dalende vraag naar fossiele brandstoffen. Deze stoffen zouden veel vervoerd worden door de sluis en hadden flink wat geld moeten opleveren om de kosten van de projecten te dekken.