Steeds meer nieuwe Zeeuwse woningen erbij op Funda

Het aanbod van Zeeuwse huizen op Funda neemt toe. Vooral in Noord- en Midden-Zeeland zetten meer mensen hun huis in de verkoop. Dat blijkt als je naar het nieuwe aanbod per week kijkt op deze huizenwebsite.
Te Koop bord huizenmarkt Hulst
Iedere week méér nieuwe huizen op Funda © Omroep Zeeland
Uitgangspunt voor deze statistiek is dat mensen die uitkijken naar een (andere) koopwoning wekelijks het nieuwe aanbod op Funda bijhouden. Keken zij in de eerste week van mei 2020 op Funda.nl dan zagen ze in heel Zeeland 131 woningen aangeboden die zeven dagen eerder nog niet werden aangeboden.

Teken van herstel

Maar de woningcrisis zette door. Begin januari van dit jaar was een (voorlopig) dieptepunt. Toen kwamen er in één week tijd slechts 45 woningen bij op de Zeeuwse markt. Als teken van herstel ging de lijn sindsdien omhoog. In de afgelopen week kwamen er al 204 woningen op de Zeeuwse pagina's van Funda bij.
Onderstaande grafiek laat het nieuwe aanbod per week zien in dat deel van Zeeland, in drie prijscategorieën. Het aanbod van de goedkoopste woningen (vraagprijs tot 250.000 euro) groeit niet zo sterk als dat van de duurdere woningen.
Het gaat in bovenstaande grafiek om het nieuwe aanbod en dat is maar een deel. Er zijn veel meer huizen die lánger dan een week in de Funda-etalage staan. Het totale aanbod van koopwoningen in Noord- en Midden-Zeeland is in dezelfde periode (laatste zes maanden) met 430 koopwoningen gegroeid naar 1.310.

Zeeuws-Vlaanderen blijft achter

De koopwoningmarkt ten zuiden van de Westerschelde trekt minder goed aan. Het nieuwe-aanbod-per-week in Zeeuws-Vlaanderen blijft achter bij dat van de rest van Zeeland en Nederland.
Ook in Zeeuws-Vlaanderen zijn er veel meer huizen die lánger dan een week in de Funda-etalage staan. Het totale aanbod van koopwoningen bezuiden de Westerschelde is in dezelfde periode (laatste zes maanden) met 280 koopwoningen gegroeid naar 840. Dus ook hier wordt de keuze voor de koper steeds groter. Maar dat komt vooral omdat de woningen langer te koop blijven staan.

Methode

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de statistiek die Funda.nl biedt. Er werd steeds op woensdag aan het einde van de werkdag gepeild. Om het weekcijfer te berekenen zijn telkens het 5-dagencijfer en het 10-dagencijfer geïnterpoleerd om een schatting te maken van het 7-dagencijfer.