Milieudefensie kraakt klimaatplannen Dow en Yara

In Nederland schieten 29 grote vervuilende bedrijven, waaronder chemiebedrijf Dow en kunstmestfabrikant Yara, tekort in hun aanpak voor het terugbrengen van hun CO2-uitstoot. Dat concludeert Milieudefensie naar aanleiding van een onderzoek van het New Climate Institute (NCI). Dat rekende de klimaatplannen door van de bedrijven met de grootste uitstoot en van een aantal banken die in dergelijke bedrijven investeren. De bedrijven zouden een reductie van 45 procent CO2-uitstoot moeten realiseren per 2030. Het NCI zegt dat ze gemiddeld niet verder komen dan 19 procent.
Site Yara Sluiskil closer
Yara in Sluiskil © Omroep Zeeland
NCI hanteerde een aantal onderzoeksmethodes waaronder hoe open de bedrijven zijn over hun totale uitstoot en de kwaliteit van de plannen voor het terugbrengen ervan. Daar heeft Milieudefensie een waarde aan gehangen van hoog tot zeer laag. De definitie van uitstoot is in dit onderzoek niet beperkt tot wat er uit de schoorstenen komt, maar ook de uitstoot van de diensten of producten die een bedrijf in- of verkoopt. Voor banken werd ook de uitstoot van de bedrijven waar ze in investeren meegenomen.

Zeeuwse bedrijven en de Klimaatcrisis-Index

Yara en Dow scoren allebei gemiddeld laag volgens de Klimaatcrisis-index. Hoewel Dow de uitstoot van de fabrieken bij Terneuzen tot 95 procent zegt terug te brengen voor 2050, gaat het in het Dow-klimaatplan niet over de andere vestigingen, zegt Milieudefensie. Daarnaast is ook niet de uitstoot buitenom het productieproces meegenomen, terwijl die 68 procent van de uitstoot van Dow vertegenwoordigen.
Ook Yara brengt niet goed in beeld wat er wordt uitgestoten buiten het productieproces om, en heeft volgens het rapport daar ook geen duidelijke aanpak voor.
Dow
Dow bij terneuzen © Omroep Zeeland
Op basis van het NCI-rapport oppert Milieudefensie dat de miljarden die het kabinet uittrekt voor het tegengaan van klimaatverandering niet naar de grote vervuilers moet gaan, tenzij ze hun plannen verbeteren. Het geld moet sowieso evenredig gaan naar mensen met energiearmoede door de hoge prijzen en verduurzaming van woningen.

Een jaar de tijd, anders....

Over een jaar komt Milieudefensie weer met een Klimaatcrisis-Index en geeft bedrijven tot dan de tijd om hun plannen aanzienlijk te verbeteren. In de tussentijd wordt onderzocht wat voor mogelijke juridische stappen eventueel genomen kunnen worden. Milieudefensie zegt het zo: "We zijn er niet om rechtszaken te voeren, maar om klimaatverandering te stoppen. Maar als het nodig is, dan zijn we bereid om rechtszaken te starten."
Later vandaag reacties van Dow en Yara.