Tour de France weer naar Neeltje Jans? Zeeland staat nog steeds te springen

De start van de Tour de France laat de vraag opborrelen: hoe staat het met de mogelijke komst van de Tour naar Zeeland? Eind vorig jaar werd bekend dat de provincie zich officieel kandidaat heeft gesteld voor de komst van een touretappe. Ze hopen aan te haken bij Rotterdam en Den Haag die graag de start in 2024 naar Nederland willen halen.
De Tour de France op de Oosterscheldekering in 2015
De Tour de France op de Oosterscheldekering in 2015 © ANP
De Stichting La Grande Arrivée Zélande werd opgericht in 2014 om de komst van de Tour de France naar Zeeland in 2015 mogelijk te maken. Deze sponsorstichting bestaat nog steeds. Voorzitter is Ernst Erhardt uit Zierikzee. "De komst van de Tour was destijds een gezamenlijk initiatief van de provincie en het bedrijfsleven. Dat was een succes. We willen dat graag herhalen."
Het is al een tijd stil vanuit Frankrijk, volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat: "Het is echt een proces van de lange adem. Dat hebben we vorige keer ook gezien. Dit duurt echt jaren. De stichting zorgt er wel voor dat de contacten goed blijven. Ze zijn naar Parijs-Roubaix geweest en gaan misschien deze week nog naar een etappe van de Tour in België. Ze weten inmiddels heel goed dat wij veel interesse hebben."

Waarom zou de Tour komen?

Maakt Zeeland realistisch gezien nou weer kans op de finish van een etappe van de Tour de France zoals in 2015 op Neeltje Jans? Dat is van veel dingen afhankelijk. Er zijn vele voorwaarden voor het binnenhalen van de grootste wielerronde van de wereld. Allereerst moet er geld worden opgehaald bij het bedrijfsleven.
Het Zeeuwse bedrijfsleven is vertegenwoordigd in de stichting La Grande Arrivée Zélande. Zij hebben veel invloed gehad bij het voor elkaar krijgen van de etappe in 2015. Volgens De Bat is het bedrijfsleven nu ook weer positief: "Ze vinden het een goed instrument om Zeeland op te kaart te zetten. Wij haken daar als provincie op aan. Het bedrijfsleven wil dit graag en wij ondersteunen dat. Zonder het bedrijfsleven maakt het binnenhalen van een touretappe geen enkele kans." In 2015 moest er ongeveer vijf ton betaald worden vanuit Zeeland.
Het weer zal niet mee tijdens de finish op Neeltje Jans in 2015
Het weer zal niet mee tijdens de finish op Neeltje Jans in 2015 © ANP
Daarnaast is natuurlijk nog lang niet zeker of de Tour de France wel weer naar Nederland komt. Volgens Italiaanse media zou het Grand Départ in 2024 in het Italiaanse Florence plaatsvinden, dus daarom kijkt de provincie volgens De Bat ook verder: "Ze doen het meestal om en om. Als ze in 2024 naar Italië zouden gaan, dan is de start een jaar later in Frankrijk en zou Nederland dus moeten hopen op 2026. Rotterdam mikt nog steeds op 2024 en wij zijn daarvan afhankelijk. Een Grand Départ kunnen wij niet betalen en daarom willen we meeliften met een grote stad."

De Tour wil wel

Er is Nederlandse interesse van verschillende gebieden. Limburg heeft aangegeven interesse te hebben in de komst van de Tour, maar dus ook Rotterdam en Den Haag. "Wij zouden een etappe als bijvoorbeeld Rotterdam naar Zeeland heel erg mooi vinden", aldus De Bat. Het succes van 2015 kan een voordeel zijn voor Zeeland. De tourdirecteur heeft toen gezegd dat de etappe naar Neeltje Jans een succes was en graag terug te willen komen, maar dan met meer Zeeuwse kilometers.