'Dragqueens en traditionele klederdracht hebben veel overeenkomsten'

Wat krijg je als je Walchers klederdracht combineert met dragqueens? Erwin Izaäk Joziasse voegde deze twee dingen samen in zijn afstudeerproject De Nehalennia, Ik worstel en kom boven.
Joziasse combineerde Walcherse dracht met de dragcultuur
Joziasse combineerde Walcherse dracht met de dragcultuur © Erwin Izaäk Joziasse
Gisteren plaatsten wij de foto van het afstudeerproject van de inmiddels afgestudeerde grafisch vormgever op onze Facebookpagina. Daar kregen wij honderden berichten binnen, waarvan het merendeel erg positief. "Ik heb erg veel reacties gekregen van veel lieve Zeeuwen, maar ook wel negatieve. Gelukkig kan ik dat goed relativeren", zegt Joziasse. Hij vindt de negatieve reacties ook belangrijk, het is onderdeel van het project geworden. "De LHBTIQ+ gemeenschap is niet erg zichtbaar en geaccepteerd in Zeeland. De Zeeuwse tradities zijn dit wel, en zijn bekend bij iedere Zeeuw."

Veel overeenkomsten

Het project was voor hem erg persoonlijk omdat het zo dichtbij komt. "Voordat ik aan het project begon ben ik eerst met mijn oma gaan zitten om te vragen wat zij ervan vond. Gelukkig was ze enthousiast en het was fijn dat we het erover konden hebben." De inspiratie voor het project haalde hij vervolgens uit familiefotoboeken en uit gesprekken met experts. Het was geen makkelijk project, maar volgens Joziasse hebben drag en klederdracht veel overeenkomsten. "Veel klederdracht is extravagant. Met veel goud, grote krullen en strikken. Voor een dragqueen is het niet een stap verder of hoger, het ligt op hetzelfde niveau." Hij koos er wel voor om redelijk conservatief om te gaan met de donkerblauwe jurk. "De maakwijze is hetzelfde als de jurken van mijn overgrootmoeder", zegt hij.