Emoties over stikstofbeleid laaien op in raad van Tholen

Fractievoorzitter Han van 't Hof van Algemeen Belang Tholen (ABT) is woensdagavond weggelopen uit een vergadering op het gemeentehuis. Van 't Hof zei op dat moment niet te kunnen praten met fracties waarvan partijgenoten in de Tweede Kamer voor het stikstofbeleid van het kabinet hebben gestemd.
Han van 't Hof
ABT-voorman Han van 't Hof legt uit waarom hij niet meedoet aan het debat in de commissie © Omroep Zeeland
De voorman van ABT, die een agrarisch bedrijf heeft in Sint-Annaland, vroeg aan het begin van de commissie bestuurszaken het woord. "Het doet mij veel pijn dat onze sector niet meer gewenst is in dit land", zo sprak hij geëmotioneerd. Van 't Hof sprak over 'verschrikkelijke plannen'.
De fractievoorzitter van ABT had rond zijn microfoon een boerenzakdoek geknoopt, waarmee het publiek zijn solidariteit toont met de boerensector. Van 't Hof, die vreesde zichzelf niet in de hand te kunnen houden, kondigde aan dat zijn fractiegenoot Ineke Schippers het woord zou voeren tijdens de commissie.
Wanhopig
"Ik kan niet op het ene moment gesprekken voeren met boeren die het niet meer zien zitten en wanhopig zijn en op het andere moment een politiek debat voeren", zei Van 't Hof, waarna hij de zaal verliet. Commissievoorzitter Petrina Geluk (CDA) en de andere fractievoorzitters reageerden niet.
Op de agenda van de commissie stond de zogeheten kadernota waarin beleidsvoorstellen staan voor het komende jaar. De nota komt volgende week opnieuw aan de orde in de gemeenteraad. Han van 't Hof zegt er dan wel bij te zijn en ook het woord te voeren namens ABT. "De emotie is er weer uit", laat hij weten.