Eerste Inge Memorial is een feit: 'Ze gaf een schouderklopje als het nodig was en een schop onder je hol als je te weinig deed'

Het moest vooral een vrolijke, gezellige sportmiddag worden. Want zo was Inge zelf ook. En dat werd het: de eerste Inge Memorial is een feit. Het toernooi voor rolstoelhockeyers trok tientallen deelnemers in Goes. Er werd gesport, maar er was ook ruimte om Inge Caljouw uit Vlissingen te herdenken: "Inge was zonder twijfel de meest positieve dame die ik gekend heb", vertelt Jesse de Rooij, een goede vriend van Inge en lid van het Inge Sportfonds.
Het eerste Inge Memorial vond vandaag plaats in Goes
In juni 2020 kwam Inge om het leven door een aanrijding. Ze stak in haar rolstoel de weg over toen zij werd geschept door een automobilist en overleed vier dagen later aan haar verwondingen. Haar vrienden hebben ter nagedachtenis aan Inge het Inge Sportfonds opgericht: "Wij proberen sportclubs te stimuleren om mensen met een beperking te laten sporten. Om zonder grenzen te kunnen sporten, is er vaak geld nodig. Met het fonds willen we de clubs en organisaties te hulp schieten", legt De Rooij uit.

Tientallen deelnemers

Het fonds organiseert dit jaar voor het eerst de Inge Memorial, een rolstoelhockeytoernooi. Tientallen mensen deden vandaag mee in het Omnium in Goes. Zowel mensen die altijd in een rolstoel zitten als mensen die nieuwsgierig waren naar de beleving van rolstoelhockey.
Inge Caljouw
Inge Caljouw tijdens een rolstoelhockeywedstrijd © Inge Caljouw
Zo ook Martin Waardenburg. Hij zit nooit in een rolstoel, maar ging de uitdaging aan: "Het leek me wel leuk om een keer te proberen. Het zit wel lekker, maar het rijden is lastiger dan ik had gedacht. De anderen zijn allemaal heel snel, maar ik ben een beginner. Het is heel lastig om een bal te pakken, omdat die anderen allemaal veel sneller zijn", vertelt Waardenburg.

'Schop onder je hol als je te weinig deed'

De Rooij is trots dat het evenement nu al zoveel deelnemers heeft. Hij is blij dat op die manier het gedachtegoed van Inge in leven blijft: "Inge was zelf ook een hele goede hockeyster en ze was zonder twijfel de meest positieve dame die ik gekend heb. Ze dacht altijd in mogelijkheden. Ze had weinig grenzen, bijna niet. Ze gaf je een schouderklopje als het nodig was en een schop onder je hol als je te weinig deed. Het was een geweldig mens. Dat is Inge in een notendop."
Jesse de Rooij, Inge Memorial
Jesse de Rooij © Omroep Zeeland