Rechtszaak Hrieps: laatste twee verdachten ontkennen alle betrokkenheid bij overval

De twee verdachten die vandaag voor de rechtbank in Middelburg staan voor de overval op Hrieps ontkennen alle betrokkenheid. Een 35-jarige Goesenaar wordt verdacht van medeplegen van de overval en een 35-jarige Vlissingen zou sporen hebben vernietigd en het onderzoek hebben tegengewerkt. Organisator Hugo Kramer heeft in een slachtofferverklaring gezegd nog elke dag te lijden onder de overval in 2019.
Verslaggever Mark van Leijden doet live verslag op Twitter:
Eind november vorig jaar werden vijf mannen, in de leeftijd van 25 tot 36 jaar, veroordeeld. Zij kregen straffen variërend van 4,5 tot 5 jaar. Inmiddels zijn zij tegen deze straf in hoger beroep gegaan, maar ze zitten nog wel vast. Een verdachte van 51 jaar is vrijgesproken.
Festival Hrieps
Festival Hrieps © Ricardo Kievit
De twee verdachten die vandaag voor de rechtbank staan zouden ook vorig jaar voor de rechtbank staan. Toen lukte dat niet. De 35-jarige Goesenaar had een advocaat die langdurig ziek was. De advocaat van de 35-jarige Vlissinger wilde nog zeven getuigen horen.
Op zondag 12 mei 2019 werd een woning in Grijpskerke overvallen. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, drongen het huis binnen. Vervolgens werd de dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen.
Het gestolen geld, ruim 400.000 euro, ging vermoedelijk op aan de aanschaf van een Mercedes, het aflossen van een schuld aan verzekeraar CZ, een vakantie naar Spanje, een hotelovernachting in het Amsterdamse Hilton, een Breitling-horloge en een gift aan een kennis.
Tijdens de rechtszaak vandaag zal organisator Hugo Kramer gebruik maken van zijn spreekrecht om een slachtofferverklaring voor te lezen. "We zijn volledig geruïneerd door de gewelddadige roversbende", zei hij de vorige keer geëmotioneerd. Zijn moeder heeft nog steeds veel stress en last van slapeloosheid.