Goedemorgen! Keti Koti, huisartsen gaan staken, kerncentrales en Inge Memorial

Goedemorgen! Het is vandaag vrijdag 1 juli en hier lees je het Zeeuwse nieuws van deze ochtend.
zww
Zicht op Vlissingen-Oost © Marja Bos
Het is vandaag Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij. In 1863 werd op deze dag na verzet van de tot slaaf gemaakten de Nederlandse slavernij afgeschaft. De 'ketenen' konden na ruim 300 jaar slavenarbeid eindelijk los.
Voor grote groepen Nederlanders wordt deze afschaffing van de slavernij als een Bevrijdingsdag gevierd. Ook in Zeeland wordt deze feestdag gevierd. Zo wordt er in Middelburg een krans gelegd bij het monument op de Balans.
Meer weten over de rol van Zeeland in die tijd? Kijk hier naar ons programma Zwart Verleden.

Huisartsen gaan staken

Vandaag reizen de huisartsen naar het Malieveld om te staken. De werkdruk ligt volgens hen veel te hoog. Dat de werkdruk zo is toegenomen, ligt vooral aan de groeiende administratie, vinden de huisartsen. "Dan moet ik in drievoud invullen wie-wat-waar-waarom een patiënt zorg nodig heeft en allerlei mogelijke verklaringen aanleveren, voor medicijnen, voor gemeentelijke ondersteuning, noem maar op. Dat kost allemaal tijd en energie die je niet aan je patiënten kan besteden." De huisartsen blijven wel bereikbaar voor spoedgevallen.
huisarts
De huisartsen gaan staken vandaag © Omroep Zeeland / stock

Kerncentrales

Vandaag komt minister Rob Jetten van Klimaat met een Kamerbrief waarin het plan voor de bouw van nieuwe kerncentrales wordt gepresenteerd. Wij houden je daar uiteraard van op de hoogte.

Inge Memorial

In het Omnium in Goes werd gisterenmiddag het eerste Inge Memorial georganiseerd, ter nagedachtenis aan de Vlissingse Inge Caljouw. Tientallen deelnemers deden mee aan het rolstoelhockeytoernooi. "Inge was zelf ook een hele goede hockeyster en ze was zonder twijfel de meest positieve dame die ik gekend heb. Ze dacht altijd in mogelijkheden", vertelt Jesse de Rooij, een goede vriend van Inge en lid van het Inge Sportfonds.
Rolstoelhockey
Roelstoelhockeyers tijdens de eerste Inge Memorial in Goes © Omroep Zeeland

Het weer

We krijgen vandaag geregeld zon te zien en enkele stapelwolken. Er zou een enkel buitje over kunnen trekken, bij maximumtemperaturen van 18 tot 21 graden. De wind wordt matig uit het westen, soms vrij krachtig (4-5). Komend weekend en begin komende week blijft het meest droog, met zonnige perioden bij 20 tot 22 graden. De wind komt uit het noordwesten en is matig, soms vrij krachtig.