Pas dit najaar locaties bekend voor nieuwe kerncentrales

Het kabinet wil naast grote ook een aantal kleine kerncentrales bouwen. Dat schrijft minister Jetten (D66) in een brief aan de Tweede Kamer. Dit najaar wijst het kabinet locaties aan. Ook worden wettelijke stappen gezet om de levensduur van de huidige centrale in Borssele te verlengen.
Kerncentrale
De huidige kerncentrale in Borssele © Omroep Zeeland
In het regeerakkoord was al overeengekomen dat er twee grote kerncentrales bijkomen in ons land en dat de huidige kerncentrale langer open moest blijven, als dat technisch en juridisch mogelijk is. Die stappen gaat het kabinet nu verder uitwerken, vertelde minister Jetten na afloop van de ministerraad vanmiddag.
Pas dit najaar worden de locaties bekend voor nieuwe kerncentrales
Minister Jetten was twee maanden geleden voor een werkbezoek in Zeeland en sprak toen van een belangrijk 'beslismoment' voor de zomervakantie. Een aantal Zeeuwse bestuurders had dan ook gehoopt dat Jetten in zijn brief aan de Tweede Kamer zou doorpakken en dat hij nu al locaties zou aanwijzen voor nieuwe kerncentrales. Dat die aanwijzing nu pas in het najaar komt, zorgt voor teleurgestelde reacties onder de bestuurders in Zeeland.
Zeeuwse bestuurders reageren op de onwetendheid over de locaties van nieuwe kerncentrales
Vanuit het Zeeuwse bedrijfsleven ligt er een aanbod om twee kleinere kerncentrales te bouwen; één in Vlissingen-Oost en één in Zeeuws-Vlaanderen. Minister Jetten gaf na afloop van de ministerraad aan, dat het kabinet ook wil kijken naar de bouw van een aantal kleinere centrales. Die kunnen sneller worden gebouwd dan de grote centrales zoals Borssele.