In Zeeland moet hét kennisplatform over het slavernijverleden komen: 'Hier zit de kennis en de wil'

Zeeland heeft vergevorderde plannen voor een Kenniscentrum Slavernijverleden. Het moet een soort kennisplatform worden waar de geschiedenis van de slavernij wordt bewaard en onderzocht. De rest van Nederland, en andere delen van de wereld, zou er een beroep op kunnen doen bij vragen over het slavernijverleden. Dat zei gedeputeerde Anita Pijpelink van de Provincie Zeeland vanochtend tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Middelburg.
Keti Koti in Middelburg
Tijdens de herdenking werden verschillende kransen gelegd © Omroep Zeeland
Zeeland is de uitgelezen plek voor zo'n kenniscentrum, zei Pijpelink. "Er is zoveel kennis hier, zeker in het Zeeuws Archief." En dat niet alleen: "Wij denken dat de wil er ook is, dat de bewustwording wordt gevoeld om dat verhaal te gaan vertellen."

Online platform

Hoe zo'n kenniscentrum er precies uit moet zien, is nog niet duidelijk. Het wordt in eerste instantie geen fysieke plek, maar een platform. De eerste stappen worden nu gezet: "We zijn bezig een kwartiermaker in het leven te roepen die voor Zeeland met het ministerie en het Slavernijmuseum in Amsterdam in overleg gaat, om te kijken of we dat van de grond kunnen krijgen."
"Als dat zou lukken, zou het zo'n opsteker zijn voor Zeeland", zegt Angelique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland. "Het is weer een deel van het verleden wat dan zichtbaarder en vollediger wordt."

Keti Koti

Vanochtend werd het verleden ook weer even iets zichtbaarder tijdens Keti Koti in het centrum van Middelburg. Kinderen hadden daarbij een belangrijke rol. Ze hesen vlaggen op het Abdijplein, legden kransen bij het Slavernijmonument en lazen zelfgeschreven gedichten voor. "Dit mag echt niet vergeten worden", zegt Derk uit groep 6. "Voor hetzelfde geld gebeurt het nog een keer."
Deze kinderen waren vandaag bij Keti Koti in Middelburg
Klasgenootje Franka is het daarmee eens. "Je moet eraan terug blijven denken. Als we het vergeten, lijkt het alsof het helemaal niet belangrijk is. En dat is het wel." Net als gedeputeerde Anita Pijpelink, schaamt Derk zich voor de rol die Zeeland speelde tijdens de slavernij. "Dat onze over-, over-, overgrootouders dit hebben gedaan... Dan schaam ik me wel diep."
Het doet volwassen bezoekers van de herdenking zichtbaar goed dat de kinderen zich in het onderwerp verdiept hebben. "Zo waardevol dat de kinderen er waren", zegt Angelique Duijndam achteraf. "Dat er zoveel belangstelling voor is. Het doet me heel wat. Ik word er heel stil van en ben er heel dankbaar voor. Ik zie het echt als een kans. We gaan gewoon verder, het leeft."

Minikranslegging in Mini Mundi

Nieuw dit jaar was een tweede minikranslegging. Vorig jaar ontdekte de provincie dat in Mini Mundi - het Madurodam van Zeeland - een replica staat van het Slavernijmonument in Middelburg. Vandaag legden kinderen daar voor het eerst minikransjes bij. Alhoewel, mini? "De volgende keer mogen ze nog iets kleiner", grijnsde één van de bezoekers achteraf.
Beelden van de minikranslegging in Mini Mundi:
Er werden ook bloemen gelegd voor Keti Koti bij minimonument Mini Mundi
Meer weten over het slavernijverleden in Zeeland? Kijk de zesdelige televisieserie Het Zwarte Verleden van Zeeland terug.