Verhalen over vervuilde grond lijken kopers Waterzande niet af te schrikken

Mensen die interesse hebben om een woning te kopen in de nog te bouwen wijk Waterzande bij Perkpolder kunnen vanaf vandaag bij een speciaal kantoor terecht. Wanneer de woningen er komen is nog niet duidelijk, omdat er nog verschillende rechtszaken lopen. Toch loopt de verkoop volgens de directeur van het nieuwbouwproject goed.
Impressie Waterzande
Zo gaat Waterzande eruit zien. © LiPS
De wijk Waterzande moet ongeveer komen te liggen waar vroeger de veerboot van Perkpolder naar Kruiningen vertrok. Toch zal er nog wat water door de Schelde moeten voor de eerste tachtig woningen er staan.

Vervuild slib of niet?

De bouw van Waterzande heeft voor- en tegenstanders. Volgens sommige mensen zou de wijk een belangrijke sociale en economisch impuls voor het gebied betekenen. Het gebied heeft het de afgelopen decennia zwaar gehad omdat bijvoorbeeld de veerboot en grote werkgevers wegtrokken. Stichting Schone polder ziet dat anders. De dijk bij Perkpolder is verontreinigd en de stichting voert nog steeds rechtszaken om de bouw aan te passen of te voorkomen. Ook is de stichting ervan overtuigd dat de 1,5 miljoen kuub slib die wordt gestort om de wijk op te bouwen vervuild is.
Waterzande
Waterzande © Omroep Zeeland
Volgens directeur Wim van den Abbeele van Waterzande zijn de plannen voor de nieuwe wijk populair: "Van de eerste 85 appartementen waar we een vergunning voor hebben is ongeveer zeventig procent verkocht." Mensen laten zich niet afschrikken door verhalen over vervuilde grond volgens Van den Abbeele: "Het is heel simpel. We willen duurzaam werken dus de grond is schoon. Daar hebben we verschillende onderzoeken naar laten doen en dat wordt wetenschappelijk onderbouwd. De zaak ligt nu bij de Raad van State en we hopen dit jaar nog een uitspraak te krijgen zodat we verder kunnen. Wij hebben er alle vertrouwen in."

Verkoopkantoor in veerhuis

Om de verkoop nog verder aan te slingeren is er een nieuw informatie- en verkoopkantoor in het voormalige veerhuis van Perkpolder gebouwd waar mensen terecht kunnen. Op de eerste dag waren er al verschillende aanwezig. Een echtpaar was duidelijk over de nieuwe wijk: "Het is een schitterende plek met mooie plannen. We wachten al best lang maar we rekenen erop dat het allemaal doorgaat. Als we de onderzoekers al niet kunnen vertrouwen over de grond dan houdt het op."