CAS 2022: 'De energie van het publiek was niet normaal'

Dat het op de Brouwersdam een feestje zou worden hadden we van tevoren wel kunnen bedenken. Het festival kon door corona twee keer niet op de Brouwersdam plaatsvinden. Maar het leek wel alsof de 45.000 bezoekers én de artiesten al hun energie twee jaar lang hadden opgespaard.
Een sfeerverslag van de derde en laatste dag:
Dit was Concert at SEA 2022
"Het is prachtig jullie helemaal tot achteren te zien staan. Ik was een beetje zenuwachtig, maar jongens wat een energie, zegt zanger Paskal Jakobsen van BLØF. Zangeres Davina Michelle stond voor de tweede keer op het festival: "Het was amazing, ik ben er nog een beetje euforisch van."

Al plezier voor mensen op het festivalterrein zijn

De sfeer zat er al in voordat bezoekers goed en wel het festival bereikt hadden. En nee, dat kwam niet (alleen) door de traktatie die ze voor de ingang van het festivalterrein van actievoerende boeren kregen. Het had meer te maken met de muziekkeuze van de pendelbuschauffeur:
Net als vrijdag was ook zaterdag een zonovergoten dag op de Brouwersdam. De laatste editie was erg warm, te warm misschien wel. "Dit is echt topweer. Donderdag was jammer natuurlijk, maar de zon schijnt nu. Het is echt fantastisch hier, wat een line-up ook", vertellen twee mensen uit Groningen.
Bij de meeste bezoekers brandden de kaartjes al twee jaar in hun broekzak. "Het is zo fijn dat het nu eindelijk weer kan. Dansen, gezelligheid met elkaar en een drankje", zeggen drie vriendinnen. Drie anderen roemen het optreden van artiesten Chef'Special en Snelle en vertellen dat de speciale sfeer, de gemoedelijkheid op Concert at SEA voor hen een reden is om te gaan. "Maar we komen eigenlijk voor BLØF", zegt één van de dames.
Zenuwachtig voor Zeeland
Naast BLØF - dat traditiegetrouw zaterdagavond afsluit - en Davina Michelle speelden Chef'Special, S10, The Kik, Suzan en Freek en Racoon op de laatste dag. Die laatste is na BLØF de band die ongetwijfeld het vaakst op CAS heeft gestaan. "Voor Zeeland ben ik altijd nog wel het meest zenuwachtig. Maar man wat hebben we er zin in", zeggen bandleden Dennis Huige en Bart van der Weide voor ze het podium opstappen.
CAS 2022
De groep vrienden uit Groningen was drie jaar geleden zo enthousiast dat ze er weer zijn © Omroep Zeeland
Voor Suzan en Freek was het de eerste keer op het hoofdpodium. "Drie jaar geleden hadden we nog niet zo veel hits gehad, dus het was heel tof om nu te horen dat het publiek onze nummers kent", zegt Suzan. "Wat een bak energie had het publiek. Ik heb nog nooit zo hard gesprongen en gezweet", vult Freek aan. Het concert was er eentje om van hun bucketlist te strepen: "Maar niet eentje om nooit meer te doen. Wat ons betreft komen we ieder jaar terug. Wat een locatie."
Nu de Zeeuwen en tienduizenden anderen uit Nederland weer geproefd hebben van Concert at SEA, smaakt het naar meer. "Volgend jaar zijn we er weer", zegt de vriendengroep uit Groningen. En zij zijn niet de enigen.

Concert at SEA 2023

De organisator heeft al laten weten dat die editie er 'gewoon' komt. "We hebben allerlei verbeterpunten weer gezien en gaan vanavond alweer aan de slag voor volgend jaar", zegt festivaldirecteur Lesley Grieten.