Zeeuwse woede om stikstofplannen bij CDA-top in Nijkerk, gedeputeerde De Bat is 'woest'

Bij de bijeenkomst van CDA-leden met de partijtop in Nijkerk heeft de Zeeuwse CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat forse kritiek geuit op het stikstofbeleid van zijn partij en het kabinet. De Bat is naar eigen zeggen 'woest' om de plannen, die volgens hem veel boeren hun bedrijf zullen kosten.
Jo-Annes de Bat licht de Najaarsnota 2021 toe
Jo-Annes de Bat © Omroep Zeeland
"Als je het voor elkaar krijgt als kabinet om werkelijk álle partijen in Zeeland, de boeren, de industrie, de natuur én de politiek, boos te krijgen, dan doe je echt wat fout", zei De Bat bij de bijeenkomst. Zo'n honderd leden zijn afgekomen op de bijeenkomst met partijleider Hoekstra, fractievoorzitter Heerma en Kamerlid Boswijk. Een flink deel van de aanwezigen is actief als regionaal of lokaal politicus namens de partij, meldt de NOS.

'Doelen zijn onhaalbaar'

De Bat is dus zeker niet de enige CDA-gedeputeerde die bij de bijeenkomst zijn ongenoegen uitte. De doelen zijn onhaalbaar en het kabinet moet terug naar de tekentafel, zeggen ze. Sommige provinciebestuurders dreigen het beleid niet uit te voeren als er niet meer perspectief komt voor de boeren.
Eerder heeft de Provincie Zeeland al aangegeven dat de huidige doelstelling van het kabinet als het gaat om het terugdringen van stikstofuitstoot rondom natuurgebieden voor Zeeland niet haalbaar is. De Zeeuwse politici vinden dat het stikstofprobleem wél aangepakt moet worden, maar dat de huidige opgave voor Zeeland onmogelijk te bewerkstelligen is met de maatregelen die het kabinet voorstelt.

Publieksvriendelijke acties

Afgelopen dinsdag werd er nog door de Zeeuwse boeren tegen de stikstofplannen gedemonstreerd. Daarbij werd bewust gekozen voor publieksvriendelijke acties en dus niet voor snelwegblokkades of dreigementen aan het adres van politici. Daardoor verliep het protest in Zeeland, in tegenstelling tot in andere delen van het land, erg gemoedelijk.