Wiebelen op het water, dat is het WK St Ayles in Kortgene

Als je de bootjes bij Kortgene ziet varen denk je aan sloeproeien. Dat is het niet! Hier wordt het wereldkampioenschap in de St Ayles skiff gevaren en dat is veel moeilijker dan het lijkt vanaf de oever.
WK St Ayles is meer dan een stukje roeien.
"Als je je linker wenkbrauw optilt dan vliegt de skiff de andere kant op," vertelt Jeroen de Jonge van Team Zeeland. "Qua houding, qua roeien, het is echt totaal anders dan het sloeproeien."

Eenmalige overstap

De Jonge heeft samen met zijn team speciaal voor dit WK éénmalig de overstap gemaakt naar de St Ayles skiff. Met Monique van der Eijk, Marjolein van der Wel, Adri Abrahamse en stuurman Herman Rakers, gaat hij proberen om een goede uitslag te varen.
Op het twee kilometer lange parcours moeten ze dan zeven andere boten verslaan in hun categorie. Sinds maandag zijn er iedere dag verschillende klasses die vooral worden ingedeeld naar leeftijd.
St Ayles Skiff
Team Zeeland tijdens de wedstrijd © Omroep Zeeland
De sport komt uit Schotland waar ieder dorp aan de kust wel een St Ayles skiff heeft, maar er zijn nu veel meer landen die boot omarmd hebben. Deze week zijn er in Kortgene deelnemers uit onder andere Engeland, Ierland, Canada, Amerika, Noorwegen en Finland.

Zeeland geen teams, maar wie weet

In Nederland wordt de sport vooral beoefend in de dorp bij de Biesbosch. In Zeeland wordt het nog nauwelijks gedaan, maar volgens organisator Mark Beerens kan dat in de toekomst wel eens veranderen. Er is hoop dat de dorpen rond het Veerse Meer in ieder geval een St Ayles skiff introduceren.
St Ayles Skiff
Veel internationale ploegen aan de start © Omroep Zeeland
"Maar we zijn al ontzettend trots met dit WK. De deelnemers vinden het parcours perfect, dus iedereen is blij dat ze hier mogen roeien." Beerens is blij met hoe alles verlopen is en roemt vooral de sfeer in de afgelopen week.

'Ik ben kapot'

Team Zeeland wordt uiteindelijk zesde van de acht deelnemers. "Het was heftig, maar we zijn niet laatst," vertelt Jeroen de Jonge. "Ik ben kapot, maar het was prachtig."