Racoon op Concert at Sea: 'Het is toch ook een beetje ons feestje'

"Het is ook gewoon een beetje ons feestje geworden hé." Zanger Bart van der Weide van Racoon glimlacht. "Concert at SEA is niet alleen het festival van de organisatoren en BLØF, het is een beetje van heel Zeeland geworden. Iedereen omarmt het." De mannen van Racoon stonden vanmiddag voor de zoveelste keer op de Brouwersdam. De organisatie zegt het zelf ook: "Racoon en Concert at SEA. Dat is één van de meest logische combinaties die er zijn."
Onze verslaggever sprak met de mannen van Racoon vooraf aan het optreden, bekijk het interview:
Racoon op Concert at Sea: 'Het blijft het allermooiste als je je liedje keihard terugkrijgt van zo'n veld'
Ook al is het een thuiswedstrijd, de zenuwen zijn voor het concert toch aanwezig. "Het is heel dubbel", biecht gitarist Dennis Huige op. "In Zeeland ben ik altijd nog zenuwachtiger dan ergens anders. "Ik heb heel veel zin en tegelijkertijd ook zin dat het klaar is." Van der Weide valt hem bij: "Er zijn heel veel mensen die ons door en door kennen. Elke gezichtsuitdrukking, elke misstap, elke scheet, ze herkennen hem. Dat maakt het wel spannend."
Dat blijft het allermooiste, als je het zo keihard terugkrijgt van zo veld.
Dennis Huige, gitarist Racoon
De mannen hebben vooral veel zin om de nummers van hun laatste album te spelen. "Het is het mooiste wat we konden maken", zegt Van der Weide. "Maar zoveel hebben we ze nog niet gespeeld." Huige buigt naar de microfoon: "Daarom heb ik er zo'n zin in: nu gaan we horen hoe populair die liedjes zijn geworden. Dat blijft het allermooiste, als je het zo keihard terugkrijgt van zo'n veld."
De mannen worden even later op hun wenken bediend. Zo hard als bij de klassiekers is het misschien nog niet, maar ook nummers als Hee Joh Jip, de Echte Vent en natuurlijk Oceaan (ondertussen natuurlijk een klassieker) worden door het publiek ook enthousiast meegezongen. Al leggen ze het nog wel af tegen Love You More, bij dat nummer heeft het publiek de band bijna niet meer nodig.

Korte onderbreking door onwelwording

Het concert van Racoon werd even stilgelegd nadat iemand in het publiek onwel werd. "Ik kan niet verder spelen", zei zanger Bart van der Weide. Hij wachtte tot hij een duimpje kreeg van de hulpverleners, en toen speelde de band Feel Like Flying. De onwel geworden persoon kon na het incident het publiek weer in.
Racoon stopt de show voor onwelwording

Biertje na het optreden

Na het optreden konden de mannen van Racoon een welverdiend pintje drinken. Want dat is het voordeel aan 's middags al op het podium staan. "Ik vind het wel leuk, anders moet ik tot aan de avond m'n natje buitenhouden, terwijl ik m'n natje graag binnenkrijg", zei Van der Weide daarover. Ook Dennis vond een middagoptreden wel prima: "Dan is het eerder gedaan", grapt hij. "Nee hoor, voor mij maakt het niet uit."
Racoon op Concert at SEA
Gitarist Dennis Huige en zanger Bart van der Weide © Omroep Zeeland