'Heerlijk om weer in het water te liggen', Zeeuws zwemseizoen open water officieel van start

Het zwemseizoen in open water in Zeeland is dit weekend officieel afgetrapt in Zeeuws-Vlaanderen. Gisteren met de Braakmanrace, vandaag trotseerden zo'n 150 zwemmers de Damse Vaart in Sluis. "Heerlijk dat het weer kan!"
Deze mensen trotseerden vandaag de Damse Vaart in Sluis: 'Heerlijk!'
"Het was heerlijk om in het water te liggen!" Ingeborg Speelman uit Koewacht stapt net de kaai op na haar duizend meter vrije slag. "Ik heb het gemist. In de open lucht is lekkerder dan in het zwembad. De entourage eromheen, dat is het leukste van al. En het water is met 19 à 20 graden heerlijk van temperatuur."
Daarover verschillen de meningen. "Het water is wel koud hoor", zegt Lieke Duinkerke uit Borssele, gehuld in dikke jas, na haar 500 meter schoolslag. Dat vind ook Esmee van de Hout uit Nieuwvliet, die net haar 2 kilometer schoolslag heeft afgerond. Buitenzwemmen is niet haar favoriet. "Het water is viezer, je ziet minder en de afstanden zijn verder."

'Af en toe voel je wat in het water'

Toch genieten de meeste zwemmers vandaag in Sluis. Voor Mike de Jonge uit Oostburg was het de eerste keer dat hij een wedstrijd in open water zwemt. "Het is wel anders ja...", blikt hij net na zijn wedstrijd terug. "Je hebt geen keerpunt bij de muur, geen start van het startblok en af en toe voel je wat in het water..."
Of hij dat niet eng vindt? "Nou, ik zwom daarnet het bochtje rond en ging toen over een paal... Ik heb wel eens gezien hoe groot de vissen zijn die hier uit het water worden gehaald, dus toen vond ik het wel even spannend." Toch heeft hij genoten: "Het geeft een kick met alle mensen vanaf de kant die toejuichen. Dat is wel heel gaaf."
Voor Mike uit Oostburg was het de eerste keer dat hij een wedstrijd in open water zwom
Voor Mike uit Oostburg was het de eerste keer dat hij een wedstrijd in open water zwom © Omroep Zeeland
Ook de organisatie is blij dat de wedstrijden weer door kunnen gaan. "Het is fantastisch", zegt Frans Verplanke van de Stichting Open Water Zwemmen Zeeuwsch-Vlaanderen, die zowel de wedstrijd van vandaag als die van gisteren in de Braakman organiseert. "Na twee jaar zijn we gelukkig weer bezig." De inschrijvingen zijn wel wat minder talrijk. Veel jongeren zijn in de coronaperiode op een andere hobby overgestapt.
"Daardoor is er minder competitie", zegt voorzitter Robin Dellaert. "Ik hoop dat het weer een beetje aan gaat trekken." Aan de wedstrijd van vandaag deden zo'n 150 mensen mee. Niet alleen Zeeuwen, maar zwemmers uit heel Nederland. "Ik ben vanochtend om 6 uur opgestaan", grinnikt een zwemmer uit Culemborg. "Het hoort erbij."