'Superwethouder? Ik ga niet als een potentaat over de gang lopen!'

Met de installatie deze week in Reimerswaal, zijn alle wethoudersploegen in de dertien gemeenten in Zeeland compleet. Er zijn enkele wethouders die veel belangrijke portefeuilles hebben en daardoor onmiskenbaar een stempel drukken op het beleid in hun gemeente.
Frank van Hulle en Rutger Schonis
Wethouder Frank van Hulle van Terneuzen en wethouder Rutger Schonis van Middelburg © Omroep Zeeland
Data-journalist Joost van Leeuwen van Omroep Zeeland keek voor een analyse naar de zware portefeuilles Financiën, Ruimtelijke Ordening, Wonen en WMO, oftewel de jeugd-, gehandicapten- en ouderenzorg. Ook onderzocht hij wie de eerste locoburgemeester was; de persoon die de burgemeester als eerste vervangt in diens afwezigheid.

Portefeuille Financiën doorslaggevend

Vooral de portefeuille Financiën is in veel colleges van doorslaggevend belang. "Het is een echt zware sleutelportefeuille", stelt Joost van Leeuwen. Bijna alles van wat je als gemeente bedenkt, kost geld. En wie de portemonnee in handen heeft, heeft meer zeggenschap dan de ander." Maar ook portefeuilles als Wonen en Ruimtelijke Ordening zijn belangrijk. "Dan ga je over alle nieuwbouwplannen in je gemeente. dan kun je een fikse stempel drukken. Maar ook WMO is een zware portefeuille."
Portefeuille Financiën vaak belangrijkste wethoudersportefeuille
Rutger Schonis heeft in Middelburg drie van die vijf belangrijkste portefeuilles in handen: Ruimtelijke Ordening, Wonen én Financiën. Schonis zat voor zijn partij jaren in Provinciale Staten van Zeeland en ook enige tijd in de Tweede Kamer . Nu als wethouder in Middelburg, met drie belangrijke portefeuilles waaronder Financiën, weet hij dat hij een sleutelpositie bekleedt. Maar hij voelt zichzelf geen 'superwethouder'. "Ik ga niet als een soort potentaat over de gang lopen. Dan weet ik zeker dat ik niets bereik."

Superwethouder

De Terneuzense wethouder Frank van Hulle van TOP/Gemeentebelangen spant in Zeeland de kroon. Ook hij heeft Financiën, Wonen en Ruimtelijke Ordening in beheer, maar daarbij is hij ook eerste locoburgemeester. Geen enkele andere wethouder in Zeeland heeft zoveel belangrijke portefeuilles. Maar ook Van Hulle vindt zichzelf geen 'superwethouder'. "We hebben als TOP/Gemeentebelangen aardig wat bereikt. Maar aan de andere kant hebben we collegiaal bestuur, dus dat betekent dat een superwethouder gewoon niet bestaat. Je zult het altijd samen meten doen."
Wethouder Frank van Hulle spant de kroon als het gaat om portefeuilles
Naast zijn zware portefeuilles, is Frank van Hulle (1959) ook nog wijkwethouder voor de Terneuzense binnenstad, Biervliet, Sas van Gent en Sluiskil. Hij is dan ook dag en nacht in touw, maar klaagt niet. "Ik heb een heel mooi leven, omdat je iets mag doen wat één van de leukste dingen is die er zijn: het besturen van een gemeente. Je bent wel heel vaak op pad, maar als het een hobby is mag het ook wat tijd kosten. Wethouder is een mooi vak."