Goedemorgen! Mogelijke boerenacties, surfen tegen wegwerpbekers en stralend weer

Goedemorgen, het is de maandag na het weekeinde van Concert at Sea! Nog even terugblikken? Bekijk dit sfeerverslag. Voor de rest kijken we vooral vooruit met dit artikel. Voor vandaag zijn namelijk landelijk weer grote boerenprotestacties aangekondigd. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk.
Boerenactie bij Concert at SEA
Afgelopen zaterdag voerden de boeren ook actie bij Concert at SEA door groente en boerenzakdoeken uit te delen © Omroep Zeeland
Op verschillende snelwegen buiten Zeeland zijn tractoren gesignaleerd. Ook blokkeren boeren diverse distributiecentra. Politie en Rijkswaterstaat adviseren mensen thuis te werken. Wie toch de weg op gaat, moet rekening houden met mogelijke vertragingen. Hoe de protesten er in Zeeland precies uit gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk.
Akkerbouwer Marnix Verbrugge van de ZLTO Hulst vertelt in Zeeland wordt wakker dat de boeren in de buurt van Hulst aandacht op "een publieksvriendelijke manier" actievoeren. Hoe precies, maakte hij om 6.10 uur vanochtend nog niet duidelijk. "Het zou kunnen dat mensen er even bij stil moeten staan, maar het gaat geen uren kosten", zei de akkerbouwer.
Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer
Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer © ANP

Plastic Soup Surfer

Goed, genoeg over de boeren, vandaag is ook een mooie dag om te gaan surfen! Dat doet Merijn Tinga vandaag ook. Hij noemt zichzelf de Plastic Soup Surfer en hij maakt een tocht van Brussel naar Amsterdam om te protesteren tegen de wegwerpmaatschappij. Tinga vraagt speciale aandacht voor de wegwerpbeker. En hij surft vandaag dus van Terneuzen naar Vlissingen.
Het is vandaag een week geleden dat een tornado over Zierikzee trok. Eén persoon is daarbij overleden, negen mensen raakten gewond en tientallen huizen raakten beschadigd. Vandaag moet duidelijk worden of de ergst beschadigde huizen, die in de Calandstraat, nog hersteld kunnen worden, of dat ze tegen de vlakte moeten. De bewoners van de huizen zijn elders ondergebracht.
Zierikzee Tornado
De huizen in de Calandstraat vlak na de tornado © Omroep Zeeland
En als je vandaag allemaal mensen op het strand ziet wandelen, is dat niet gek: de strandvijfdaagse begint weer. Honderden mensen wandelen deze week van Vlissingen naar Rockanje. Onderweg kamperen de deelnemers op sportvelden, hun bagage wordt vervoerd. De eerste etappe gaat van Vlissingen naar Domburg, morgen lopen de deelnemers naar Kamperland.
Het strand bij Domburg
Het strand bij Domburg © Herman Clement

Het weer

Ook vandaag is het redelijk zonnig met eerst vrij helder weer en gaandeweg de dag ook stapelwolken. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwest tot west, later uit west tot noordwest. De temperatuur is vanmiddag zo'n 20 tot 22 graden.